Zerowy VAT na żywność zniesiony. Co się zmieni od kwietnia?
Oprac.: Tomasz Kromp
Już od kwietnia Polacy będą musieli zapłacić więcej za zakupy. Taka sytuacja jest związana z decyzją Ministerstwa Finansów, które zdecydowało się nie przedłużać zerowej stawki podatku VAT wprowadzonej przed kilkoma laty. Jakie towary konkretnie zdrożeją? Okazuje się, że wzrosną ceny podstawowych produktów spożywczych.

Zerowy VAT na żywność. Od kwietnia zapłacimy więcej za zakupy
W grudniu 2023 roku minister finansów Andrzej Kosztowniak (będący w składzie "przejściowego" rządu Mateusza Morawieckiego) drogą rozporządzenia przedłużył zerową stawkę VAT dla niektórych towarów. Zgodnie z tym dokumentem utrzymanie rzeczonej stawki miało potrwać do końca pierwszego kwartału tego roku, a zatem do końca marca.
We wtorek 12 marca Ministerstwo Finansów poinformowało o zamiarze nieprzedłużania zerowej stawki VAT na żywność. Decyzja została podjęta na podstawie najnowszych danych dotyczących spadającej inflacji.
Taka sytuacja oznacza, że od 1 kwietnia ceny wielu towarów wzrosną, ponieważ powróci 5-procentowa stawka. Co konkretnie zdrożeje? Przede wszystkim podstawowe produkty spożywcze, takie jak warzywa, owoce, mięso, ryby, produkty zbożowe, czy nabiał. Więcej zapłacimy za chleb, przetwory z warzyw, jajka, mleko, miód, tłuszcze i oleje, czy niektóre napoje bezalkoholowe.
Od kiedy obowiązywała zerowa stawka VAT na żywność?
Przypomnijmy, że zerowa stawka VAT na żywność obowiązywała w Polsce od 1 lutego 2022 roku. Została ona wówczas wprowadzona w związku z wysoką inflacją. W tamtym czasie, w trakcie styczniowego odczytu wskaźnik inflacji wynosił 9,2 proc. w ujęciu rocznym. Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, inflacja w styczniu 2024 była równa 3,9 proc. rok do roku.
Jeszcze przed przedłużeniem zerowej stawki VAT w grudniu szacowano, że takie działanie może obniżyć wpływy budżetowe o około 2,745 mld zł. Niektórzy eksperci wskazują, że powrót 5-procentowej stawki nie będzie zbytnio odczuwalny dla konsumentów. Wynika to ze spadku cen żywności i surowców rolnych na globalnych rynkach.