Unia Europejska w maju 2023 przegłosowała dyrektywę SUP (Single Use Plastic - red.). Przepisy unijnego prawa od wakacji zaczną obowiązywać w punktach gastronomicznych w Polsce. Klienci restauracji będą mieli możliwość otrzymania opakowań alternatywnych przystosowanych do wielokrotnego użytku. Chodzi o kubki i pojemniki. Zmiany wprowadzono już w niektórych popularnych sieciach fast food. Nowe prawo oznacza kolejne zmiany dla właścicieli lokali gastronomicznych. Zaledwie kilka miesięcy temu - zgodnie z unijnymi przepisami - lokale zostały zobowiązane do pobierania symbolicznej opłaty za opakowania na wynos wykonane z tworzywa sztucznego. Dyrektywa Unii Europejskiej. Zmiany w gastronomii - W tym gąszczu gubią się zwłaszcza konsumenci i mały biznes - skomentowała nowe przepisy w rozmowie z portalspozywczy.pl Magdalena Dziczek, członkini zarządu Związku Pracodawców EKO-PAK. Zarazem przypomniała, że dopiero co w życie weszły przepisy dotyczące przykręconych do butelek nakrętek. - Mamy całą masę punktów gastronomicznych, których właściciele dopiero co oswoili się z obowiązkiem pobierania opłat za opakowania, a już od lipca muszą wdrożyć nowy i oferować klientom możliwość zakupu posiłku lub napoju w opakowaniu wielokrotnego użytku - kontynuowała Dziczek. Specjalistka zwróciła uwagę na aspekt "sprawozdawczy i podatkowy" sprawy. - Wielu producentów przekąsek może jeszcze nie wiedzieć, że paczki i owijki, w których sprzedają swoje produkty także podlegają ewidencji oraz opłatom - wskazywała w rozmowie z portalem. ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!