GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek określonej partii "Jaj Królewskich" w opakowaniach po 10 sztuk. Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że "Mazowieckie Jaja" w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy i były zniesione w tym samym terminie. Ostrzeżenie GIS dotyczy produktów: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości oraz "Mazowieckie Jaja" klasa A, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości, z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391. Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909 GIS: Nie chodzi o piętnowanie producentów jaj GIS podał, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", prowadzi wycofanie z rynku wyrobu niezgodnego ("Jaja Królewskie", opakowanie 10 szt., "Mazowieckie Jaja", opakowanie 6 szt.). Jaja - jak poinformowano - zostaną następnie przekazane do utylizacji. Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. "Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - informuje GIS. W przypadku wystąpienia objawów, należy skontaktować się z lekarzem. Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. Dzieci i osoby starsze powinny unikać tych potraw Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podkreśla, że osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), powinny unikać potraw zawierających surowe jaja takich, jak: tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego czy kogel-mogel itp. Ręce po kontakcie z surowymi jajkami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie i powierzchnie mające z nimi kontakt - gorącą wodą z detergentami.