Ekologiczny cukier kokosowy wycofany ze sprzedaży. Zawiera gluten
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej - glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca.
Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu.
Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.
GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu.