W tym miejscu nie warto zbierać grzybów. Lepiej nie ryzykować

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
4
Udostępnij

Pierwsze dni jesieni za nami. Grzybiarze rozpoczęli już sezon, a samych grzybów w polskich lasach w tym roku nie brakuje. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka zasad, które pozwolą nam uniknąć niebezpieczeństwa podczas grzybobrania. O czym należy pamiętać?

Wybierasz się na grzyby? O tych zasadach musisz pamiętać
Wybierasz się na grzyby? O tych zasadach musisz pamiętać123RF/PICSEL

Suszone, gotowane, czy smażone... W zupie, sosie, czy marynowane... Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrej kuchni bez grzybów. Ich aromat, zwłaszcza tych suszonych, wzbogaca niejedną potrawę. Jesień to dobry czas, by zaopatrzyć domową spiżarnię w grzyby, tym bardziej że tegoroczny sezon zapowiada się naprawdę owocnie.

Pamiętajmy jednak, że jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do konkretnego gatunku, warto takiego grzyba zostawić w lesie. Nie ma sensu ryzykować. Błąd może nas kosztować zdrowie, a nawet życie.

Grzyby przy drodze? Nie warto!

Ważne jest miejsce grzybobrania. Złym wyborem będą łąki i rowy położone bezpośrednio przy ruchliwych drogach. Nie zbierajmy też grzybów w miejscach nieopodal wysypisk śmieci, czy dużych zakładów produkcyjnych. Grzyby wchłaniają wiele zanieczyszczeń, w tym metale ciężkie, których przecież nie chcemy w naszym organizmie.

Idąc na grzyby, udajmy się w głębsze partie lasu. Może warto porozmawiać z sąsiadem i podpytać o sprawdzoną miejscówkę w okolicy.

Grzybobranie dla początkujących

Osoby rozpoczynające swoją przygodę z grzybobraniem powinny zbierać wyłącznie grzyby rurkowe. "W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych" - czytamy na stronie ministerstwa zdrowia.

Pamiętajmy jednak, że nawet to nie daje nam 100 proc. gwarancji. Idąc na grzyby, weźmy ze sobą atlas, w którym znajdziemy dokładne opisy i wskazówki.

Idziesz na grzyby? Nie daj się mitom

Wśród grzybiarzy utarły się liczne mity, majce pomóc w rozpoznaniu trujących gatunków. Jednym z nich jest choćby ich rzekomo gorzki smak. To jednak nieprawda - niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają słodki i przyjemny smak. Podobnie ciemne zabarwienie podczas gotowania, nie musi oznaczać trucizny.

Idąc na grzyby, weźmy ze sobą atlas, w którym znajdziemy dokładne opisy i wskazówki123RF/PICSEL

Mitem jest też przekonanie, że grzyb nie jest trujący, jeśli jedzą go robaki. To nieprawda! Jeśli nie jesteśmy pewni naszych grzybów, zawsze możemy sprawdzić je bezpłatnie w stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Nie niszcz grzybów trujących

W październiku w lasach czekają na nas prawdziwki, podgrzybki, opieńki, czy kanie. W listopadzie zbierzemy również kurki i gąski.

Podczas zbierania grzybów nie niszczmy tych trujących. Często jest to pożywienie dla zwierząt. Wiele z nich to gatunki chronione, stanowiące ważny element ekosystemu. Zresztą to piękne okazy, które stanowią o bogactwie polskich lasów.

Adrian Wojtasik

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      ‘’Wydarzenia”: Rosnące koszty wynajmu uderzają w portfele studentów
      ‘’Wydarzenia”: Rosnące koszty wynajmu uderzają w portfele studentów Polsat NewsPolsat News
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      3
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      1
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      4
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na