Lato obfituje w zioła o właściwościach zdrowotnych. Bogactwo ziół, które kwitną o tej porze roku, to nie tylko wspaniały widok, ale też naturalne wsparcie dla naszego zdrowia. Te rośliny mogą pomóc w leczeniu różnych dolegliwości, w tym przeziębień i grypy oraz chorób układu krążenia. Dzięki nim możemy czerpać korzyści dla naszego organizmu i wzmocnić jego naturalną odporność. Owoce lipy Po okresie kwitnienia lipy, który trwa od połowy czerwca do lipca, zaczyna się sezon na owoce tego drzewa, nazywane orzeszkami. Można je zbierać w postaci świeżej, zielonej lub poczekać aż nieco przeschną. Po roztarciu zielonych orzeszków lipowych z przegotowaną wodą można z nich przygotować papkę, która może być pomocna w leczeniu zapalenia gardła, przełyku, żołądka i jelit. Jest ona ponadto środkiem przeciwkaszlowym. Lipa z mlekiem będzie z kolei dobra na zgagę i złagodzi objawy wrzodów żołądka. Z kolei napar z takich niedojrzałych owoców leczy stany zapalne skóry, ale także oczu - powiek, spojówek. Pasta z owoców lipy działa także nawilżająco na skórę. Dawniej z orzeszków lipy tłoczono olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Świeża papka z owoców lipy dobrze działa na skórę włosy i paznokcie. Mniszek lekarski Warto zebrać też mniszek lekarski, który po raz pierwszy kwitnie od maja do lipca. Jednak drugi raz kwiaty pojawią się jeszcze jesienią. Zbieranie mniszka lekarskiego powinno odbywać się w dniach o pełnym słońcu, kiedy jego kwiaty są w pełni rozwinięte. Lepiej unikać zbiorów podczas deszczu, ponieważ wtedy pąki są całkowicie złożone. Po zebraniu mniszka, konieczne jest jego odpowiednie oczyszczenie. Kluczowym etapem jest suszenie kwiatów na czystej powierzchni, najlepiej na nasłonecznionym podłożu. Dzięki temu mniszek może w pełni zachować swoje korzystne właściwości. Zobacz więcej: Barszcz Sosnowskiego już zagraża. Dlaczego na tę roślinę trzeba uważać? Zastosowanie syropu z kwiatów mniszka może przyczynić się do skutecznego zwalczania infekcji wirusowych oraz łagodzenia stanów zapalnych. Rumianek Rumianek można zbierać przez całe lato. Jednak najlepiej robić to podczas pełnego kwitnienia, kiedy kwiaty są w pełni rozwinięte. Warto zbierać rumianek ręcznie, wyrywając go w całości razem z łodygami, gdyż to właśnie na nich znajdują się cenne olejki eteryczne i składniki aktywne. Po zebraniu rumianku trzeba dokładnie oczyścić go z ewentualnych ziemi czy insektów. Następnie można rozłożyć go w cienkiej warstwie na papierze lub sitku w przewiewnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Rumianek ma właściwości uspokajające, korzystnie wpływa też na naszą cerę i przewód pokarmowy. Skrzyp polny Od połowy lipca do końca sierpnia można zbierać skrzyp polny. Ma on korzystne właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie lub stosowanie ekstraktu ze skrzypu może pomóc we wzmocnieniu włosów i paznokci, ale także tkanek łącznych i zapobieganiu łamliwości kości. Skrzyp polny może pomóc w eliminacji toksyn z organizmu i wspierać zdrowie układu moczowego. Podczas zbioru należy wybierać jedynie zdrowe i nieuszkodzone pędy. Po zebraniu, należy dokładnie oczyścić go z ziemi. Następnie pędy skrzypu można rozłożyć na czystej powierzchni, najlepiej na pergaminie lub sitku. Można też związać je w wiązki i zawiesić do góry nogami w suchym, przewiewnym miejscu. Ważne jest, aby unikać bezpośredniego światła słonecznego podczas suszenia, aby skrzyp nie stracił swoich właściwości. Mięta Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziół, które warto zebrać na zimę. Jej świeży aromat i smak doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty, zup, dań mięsnych i sałatek. Można ją suszyć na tradycyjny sposób, powiesić wiązkę mięty do góry nogami w ciepłym i przewiewnym miejscu. Miętę można także zamrażać. Tak przechowywana zachowa swoją świeżość. Mrożoną miętę można wykorzystać m.in. do zaparzania miętowej herbatki. Babka lancetowata Latem warto również zbierać babkę lancetowatą. Ma ona właściwości przeciwzapalne i łagodzące, dlatego stosuje się ją w przypadku drobnych skaleczeń, oparzeń czy ukąszeń owadów. Aby wysuszyć babkę lancetowatą, wystarczy rozłożyć ją w cienkiej warstwie na papierze lub sitku w przewiewnym i suchym miejscu, unikając bezpośredniego światła słonecznego. Jak przechowywać zioła? Po zebraniu ziół warto je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, aby zachować jak najwięcej ich właściwości na zimowe miesiące. Korzystając z naturalnych ziół w kuchni i aromaterapii, możemy wzmocnić naszą odporność oraz dodać smaku i zapachu naszym potrawom.Czytaj Dalej: Jak skutecznie pozbyć się komarów? Ten zapach jest dla nich nie do zniesienia Przypomina kleszcza i atakuje chmarą. Co to jest strzyżak sarni? Niemcy wybrali roślinę roku. Może pomóc w walce z Alzheimerem Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!