Grzyby mun są znane prawdopodobnie wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Pod tą potoczną nazwą kryją się dwa gatunki - uszak gęstowłosy, występujący w strefie tropikalnej oraz uszak bzowy, popularny w polskich lasach. Grzyby mun - azjatycki przysmak na talerzu. Czy uszak bzowy jest jadalny? Uszaki bzowe są zaliczane do gatunków jadalnych. Wykorzystuje się je głównie w potrawach orientalnych, takich jak azjatyckie zupy, sosy czy makarony. W sklepach najczęściej możemy kupić uszaka gęstowłosego w formie suszonej. Grzyby mun można również gotować, smażyć czy marynować. Zbierając je w lesie należy jednak zachować ostrożność - gatunek ten pochłania toksyny z gleby. Zjedzenie zbyt dużej ilości na raz może więc być szkodliwe, szczególnie, jeśli nie wiemy na jakim podłożu rośnie. Dla bezpieczeństwa zaleca się, by jednorazowa dawka nie przekraczała 250 g. Nie należy również zbierać przerośniętych owocników. Na grzybobranie natomiast warto wybrać się z atlasem, ponieważ uszaka bzowego łatwo pomylić ze spokrewnionymi, lecz niejadalnymi gatunkami. Gdzie znaleźć uszaki bzowe? Ten gatunek grzybów szczególnie upodobał sobie pnie drzew lub martwe drewno. Uszaki bzowe często porastają pnie czarnego bzu, co wyjaśnia ich nazwę. Można je znaleźć w lasach, a nawet parkach czy przydomowych ogrodach. Uszak brązowy jest grzybem całorocznym. Często nazywa się go również grzybem zimowym - kępy ich owocników można zauważyć przez całą zimę (jeśli nie jest zbyt mroźna) oraz na początku wiosny. Ostatnio zdjęcie grzybów mun opublikował Karkonoski Park Narodowy. Należy jednak pamiętać, że w parkach narodowych i rezerwatach zbieranie grzybów czy owoców jest zabronione. Grzyby mun posiadają bardzo charakterystyczny wygląd - są dość duże (ich owocniki mogą mieć nawet 10 cm.) i pofałdowane. Kępa owocnika zazwyczaj ma kształt kielicha. Lecznicze właściwości grzybów mun Uszak bzowy to wyjątkowo zdrowy gatunek grzyba. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, a także cynku, żelaza, magnezu, miedzi czy potasu. Dodatkowo zawiera duże ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny i jest niskokaloryczny. Właściwości lecznicze sprawiły, że grzyby mun od wieków stosowane były w chińskiej medycynie ludowej. Czytaj również: Arktyczny mech, który przetrwał 2 mln lat Żegnaj śniegu na Kilimandżaro. Lodowce Afryki topnieją Te grupy dostaną podwyżki w 2023 roku. Tobie też wzrośnie pensja? Zobacz także: