Pomarańczowy grzyb w polskich lasach. Jest jadalny, ale ma jeden minus
Dzieżka pomarańczowa to jeden z ciekawszych polskich grzybów, który rośnie jesienią. Cienki i kulisty przykuwa uwagę przede wszystkim intensywną barwą, a pojawia się niemal na całym świecie. Za wyjątkowym kolorem nie idą jednak wartości kulinarne grzyba. Sprawdzamy właściwości dzieżki pomarańczowej oraz rozwiewamy wątpliwości co do tego, czy dzieżka jest jadalna.

Spis treści:
Dzieżka pomarańczowa jadalna? "Bez wyrazistego smaku"
Dzieżka pomarańczowa to grzyb z rodziny kustrzebkowców. Te wyróżnia przede wszystkim to, że nie mają trzonu lub jest on bardzo krótki. Dzieżka pomarańczowa rośnie na całym świecie i pojawia się wszędzie z wyjątkiem Antarktydy.
Czy dzieżka pomarańczowa jest jadalna? Na to pytanie ciekawie odpowiadają pracownicy Karkonoskiego Park Narodowego. W jego lasach pojawiła się dzieżka pomarańczowa, która co prawda jest jadalna, ma jednak małą wadę. Dzieżka ma znikomą wartość smakową i pracownicy parku określają ją jako "Bez wyrazistego smaku".
Dzieżka pomarańczowa: jak ją rozpoznać?
Dzieżka pomarańczowa przykuwa uwagę niezwykłą barwą. Wewnętrzna warstwa rodzajna jest gładka i często mieni się w kolorach, począwszy od żółtoczerwonego przez pomarańczowy do brązowo-czerwonego. Zewnętrzna strona dzieżki pomarańczowej jest aksamitna i ma białawe lub blado-żółte kolory.
Grzyb osiąga od 2 do 10 cm średnicy, a jego młode okazy są niemal kuliste, by z czasem ewoluować w miskowaty kształt z powyginanymi brzegami. Starsze osobniki są niemal płaskie i okrągłe.
Miąższ dzieżki jest bardzo kruchy i cienki, a jednocześnie wodnisty. Jego smak oraz zapach jest słaby, natomiast po jego rozdrobnieniu wydobywa się przyjemna woń. Miąższ tego kolorowego grzyba jest biało-siwy.
Dzieżka pomarańczowa pierwszym organizmem po powodzi
Dzieżka pomarańczowa może kojarzyć się tym, którzy doświadczyli trudów powodzi. Ta często jest pierwszym organizmem, który pojawia się na naniesionych przez rzeki i potoki zwałach piasku i ziemi. Dzieżka preferuje gleby gliniaste i piaszczyste, unika natomiast gleb wapiennych.

Zbierać dzieżkę pomarańczową można od późnego lata do jesieni. Grzyb rośnie przeważnie grupowo i często bardzo licznie głównie na otwartych oraz nasłonecznionych miejscach. Dzieżka pomarańczowa rośnie na drogach leśnych i ich obrzeżach oraz w rowach. Spotkać ją można zarówno w lesie i w zaroślach, jak i w parku czy na cmentarzach.
Dzieżka pomarańczowa: co zrobić z kolorowym grzybem?
Chociaż dzieżka pomarańczowa nie należy do kulinarnych przysmaków, może znaleźć swoje przeznaczenie w kuchni. Część grzybiarzy zbiera ją ze względu na intensywny kolor i wykorzystuje do ozdabiania innych potraw. Bez problemu dzieżka pomarańczowa może zostać dodana do zupy lub, po sparzeniu, jako dodatek do świeżych sałatek.
Dzieżka pomarańczowa może zostać pomylona z czarką austriacką. Jest to jednak niezwykle trudne, bo czarka, w przeciwieństwie do dzieżki, pojawia się wczesną wiosną. Może jednak pojawiać się także w bezśnieżne zimy, warto więc być czujnym.
CZYTAJ TAKŻE: