Zamieszanie wokół włoskiej restauracji. Właścicielka wzbudziła kontrowersje

Oprac.: Pola Kajda

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,3 tys.
Udostępnij

W malutkiej restauracji w Camogli koło Genui mieści się maksymalnie 18 osób, a ci mogą spędzić w lokalu tyle czasu, ile tylko zapragną. Ten sposób prowadzenia biznesu może nie sprzyjać jego opłacalności, dlatego właścicielka postanowiła wprowadzić niecodzienne rozwiązanie. I już spotkała się z krytyką części internautów.

Mała włoska restauracja mierzy się z falą kontrowersji. Zdjęcie ilustracyjne
Mała włoska restauracja mierzy się z falą kontrowersji. Zdjęcie ilustracyjneFrancesca Volpi/BloombergGetty Images

Dotychczas mała restauracja położona w miejscowości Camogli koło Genui cieszyła się dużą popularnością i licznymi pozytywnymi ocenami. Jednak niecodzienna decyzja właścicielki lokalu wzbudziła kontrowersje i dyskusje - nie tylko wśród klientów.

Kobieta zdecydowała się wprowadzić obowiązek zamawiania co najmniej dwóch dań. Jak podał dziennik "Il Secolo XIX", Valentina Mura tłumaczy swoją decyzję pragnieniem zachowania jakości serwowanych potraw bez konieczności oszczędzania na produktach i redukcji personelu w restauracji. W malutkim lokalu jest 18 miejsc, a goście mogą spędzić przy stole tyle czasu, ile tylko czasu zapragną.

Włochy. Niecodzienna decyzja restauratorki. Wzbudziła kontrowersje

- Do wyboru było albo wprowadzenie menu ze stałą ceną, albo obowiązek zamówienia pierwszego i drugiego dania. W końcu postawiliśmy na to drugie rozwiązanie - wyjaśniła restauratorka.

Zapewniła, że "nie ma tu żadnych zamiarów spekulacyjnych, nie chcemy więcej zarabiać. Chodzi tylko o to, byśmy mogli pozostać tacy sami".

Włoskie media zwracają uwagę, że krok ten idzie pod prąd obecnej restauracyjnej modzie dzielenia się jedną porcją makaronu czy pizzą z powodów finansowych lub dietetycznych.

Krytykowaną restauratorkę z Ligurii, która nie zamierza wycofać się ze swojej decyzji, poparły stowarzyszenia branży gastronomicznej.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Menu dla egzotycznych zwierząt. Jak sobie z nim radzą polskie zoo?
      Menu dla egzotycznych zwierząt. Jak sobie z nim radzą polskie zoo?Polsat NewsPolsat News
      Przejdź na