Turyści oszaleli na jego punkcie. Wstają skoro świt, by zobaczyć na własne oczy

Oprac.: Mateusz Kucharczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
696
Udostępnij

We Włoszech rośnie popularność wypraw na zbiory szafranu. Jest on nazywany "czerwonym złotem" i jest najbardziej fałszowaną przyprawą na świecie. Trzeba wstać wcześnie rano, by obserwować zbiory tej najdroższej przyprawy na świecie i uczestniczyć w jej dalszym przygotowaniu. Wycieczka kończy się degustacją dań z jej dodatkiem.

Wyprawy na zbiory szafranu stają się coraz popularniejszą formą spędzania czasu dla turystów
Wyprawy na zbiory szafranu stają się coraz popularniejszą formą spędzania czasu dla turystówFILIPPO MONTEFORTEAFP

Praca na polu wymaga dużej delikatności i precyzji. Trzeba zerwać kwiat zaraz po tym, gdy się otworzy i wyciągnąć z niego ostrożnie trzy czerwone znamiona.

Osuszony szafran kosztuje 30 euro za jeden gram. Jeśli jest wysokiej jakości, można z niego przygotować co najmniej 20 porcji risotto. Jeden gram przyprawy niskiej jakości wystarczy tylko na trzy, cztery talerze.

Włochy. Nowy trend. Wstają z samego rana, by uczestniczyć w zbiorach szafranu

Zbiory rozpoczęły się tradycyjnie w październiku. Trwają przede wszystkim we włoskim zagłębiu "czerwonego złota", czyli w Abruzji, gdzie jego uprawy znajdują się w 13 gminach, a także w stołecznym regionie Lacjum, w Toskanii i na Sardynii.

Jak poinformowała prezes stowarzyszenia Drogi Szafranu Sonia Fiucci "by wyprodukować kilogram szafranu potrzeba około 100 tys. kwiatów i ponad 420 godzin pracy". Jest ona organizatorką wycieczek na zbiory w rejonie miasta L’Aquila w Abruzji.

Codziennie uczestniczy w takich wyprawach 150 osób. Ich kulminacją jest degustacja piwa, dań i lodów z dodatkiem tej cennej przyprawy, przy akompaniamencie zespołu muzycznego.

Szafran bywa nazywany czerwonym złotem DEA / V. GIANNELLA / ContributorGetty Images

Biblia, Fenicjanie, Cesarstwo Rzymskie, Kleopatra - szafran znany dawna

Można też poznać historię kwiatu i jego cennego składnika, który zawsze fascynował.

Szafran wymieniony jest w Biblii, używany był przez Fenicjan i w Cesarstwie Rzymskim. Stosowała go w celach kosmetycznych królowa Egiptu Kleopatra, a w Toskanii za czasów Medyceuszy farbowano nim tkaniny.

Uczestnicy wypraw na pola kwiatów dowiadują się, że szafran jest także najbardziej fałszowaną przyprawą na świecie i mogą osobiście przekonać się ile pracy trzeba włożyć w to, aby przygotować jedno z koronnych dań włoskiej kuchni- risotto z szafranem.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Hennig-Kloska w ''Gościu Wydarzeń'': Związki partnerskie to wyzwanie, a nie pogląd
      Hennig-Kloska w ''Gościu Wydarzeń'': Związki partnerskie to wyzwanie, a nie poglądPolsat NewsPolsat News
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      370
      Super
      relevant
      135
      Hahaha
      haha
      57
      Szok
      shock
      59
      Smutny
      sad
      56
      Zły
      angry
      19
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      696
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na