Turyści oszaleli na jego punkcie. Wstają skoro świt, by zobaczyć na własne oczy
Oprac.: Mateusz Kucharczyk
We Włoszech rośnie popularność wypraw na zbiory szafranu. Jest on nazywany "czerwonym złotem" i jest najbardziej fałszowaną przyprawą na świecie. Trzeba wstać wcześnie rano, by obserwować zbiory tej najdroższej przyprawy na świecie i uczestniczyć w jej dalszym przygotowaniu. Wycieczka kończy się degustacją dań z jej dodatkiem.

Praca na polu wymaga dużej delikatności i precyzji. Trzeba zerwać kwiat zaraz po tym, gdy się otworzy i wyciągnąć z niego ostrożnie trzy czerwone znamiona.
Osuszony szafran kosztuje 30 euro za jeden gram. Jeśli jest wysokiej jakości, można z niego przygotować co najmniej 20 porcji risotto. Jeden gram przyprawy niskiej jakości wystarczy tylko na trzy, cztery talerze.
Włochy. Nowy trend. Wstają z samego rana, by uczestniczyć w zbiorach szafranu
Zbiory rozpoczęły się tradycyjnie w październiku. Trwają przede wszystkim we włoskim zagłębiu "czerwonego złota", czyli w Abruzji, gdzie jego uprawy znajdują się w 13 gminach, a także w stołecznym regionie Lacjum, w Toskanii i na Sardynii.
Jak poinformowała prezes stowarzyszenia Drogi Szafranu Sonia Fiucci "by wyprodukować kilogram szafranu potrzeba około 100 tys. kwiatów i ponad 420 godzin pracy". Jest ona organizatorką wycieczek na zbiory w rejonie miasta L’Aquila w Abruzji.
Codziennie uczestniczy w takich wyprawach 150 osób. Ich kulminacją jest degustacja piwa, dań i lodów z dodatkiem tej cennej przyprawy, przy akompaniamencie zespołu muzycznego.

Biblia, Fenicjanie, Cesarstwo Rzymskie, Kleopatra - szafran znany dawna
Można też poznać historię kwiatu i jego cennego składnika, który zawsze fascynował.
Szafran wymieniony jest w Biblii, używany był przez Fenicjan i w Cesarstwie Rzymskim. Stosowała go w celach kosmetycznych królowa Egiptu Kleopatra, a w Toskanii za czasów Medyceuszy farbowano nim tkaniny.
Uczestnicy wypraw na pola kwiatów dowiadują się, że szafran jest także najbardziej fałszowaną przyprawą na świecie i mogą osobiście przekonać się ile pracy trzeba włożyć w to, aby przygotować jedno z koronnych dań włoskiej kuchni- risotto z szafranem.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!