Skażone kebaby i mięso z kurczaków. Trop prowadzi do Polski

Oprac.: Mateusz Kucharczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
655
Udostępnij

Kilkaset osób z objawami zatrucia, kilka trafiło do szpitali, jedna osoba zmarła - to efekt epidemii salmonelli, która rozprzestrzenia się w Europie od początku roku. Prawdopodobnym ogniskiem zakażenia salmonellą jest mięso z kurczaka, które było wykorzystywane m.in. w przygotowaniu kebabów. Próbki wskazywały na siedmiu producentów z Polski.

Salmonella wraca. Bakteria znaleziona w mięsie z kurczaków./ Zdjęcie ilustracyjne
Salmonella wraca. Bakteria znaleziona w mięsie z kurczaków./ Zdjęcie ilustracyjneGeography Photos / ContributorGetty Images

Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowało w czwartek, że zakażenia salmonellą dotknęły już 16 krajów. W całej Unii Europejskiej wykryto ponad 300 przypadków.

Epidemia salmonelli w Europie. Mięso z Polski podejrzane

Są to dane za okres od stycznia do 24 października. Poza Unią Europejską, wykryto też przypadki w Stanach Zjednoczonych. Łącznie stwierdzono 335 potwierdzonych zakażeń bakterią salmonelli. W Niemczech odnotowano 18 przypadków.

W sumie dziewięć osób w trzech krajach musiało skorzystać ze szpitalnej opieki medycznej, a jedna osoba w Austrii z powodu zarażenia zmarła.

Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie stwierdziło w oświadczeniu, że dopóki nie zostanie zidentyfikowane źródło bakterii, prawdopodobnie liczba zgłoszonych przypadków będzie rosła.

Źródłem z mięso kurczaka z Polski?

Prawdopodobnym ogniskiem zakażenia salmonellą jest mięso z kurczaka. Chodzi o trzy różne szczepy bakterii Enteritidis ST11 - podały we wspólnej ekspertyzie ECDC oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W opinii obu agencji bakterie podobne do tych, które doprowadziły do ogniska zakażeń zostały znalezione w próbkach mięsa z kurczaka i w kebabach na bazie tego mięsa. Próbki wskazywały na siedmiu producentów z Polski i jednego z Austrii.

Jednak w ich zakładach produkcyjnych badania mikrobiologiczne nie wykazały obecności bakterii salmonelli.

Redakcja Polska Deutsche Welle

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
330
Super
relevant
114
Hahaha
haha
88
Szok
shock
50
Smutny
sad
34
Zły
angry
39
Lubię to
like
Super
relevant
655
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na