Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowało w czwartek, że zakażenia salmonellą dotknęły już 16 krajów. W całej Unii Europejskiej wykryto ponad 300 przypadków. Epidemia salmonelli w Europie. Mięso z Polski podejrzane Są to dane za okres od stycznia do 24 października. Poza Unią Europejską, wykryto też przypadki w Stanach Zjednoczonych. Łącznie stwierdzono 335 potwierdzonych zakażeń bakterią salmonelli. W Niemczech odnotowano 18 przypadków. W sumie dziewięć osób w trzech krajach musiało skorzystać ze szpitalnej opieki medycznej, a jedna osoba w Austrii z powodu zarażenia zmarła. Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie stwierdziło w oświadczeniu, że dopóki nie zostanie zidentyfikowane źródło bakterii, prawdopodobnie liczba zgłoszonych przypadków będzie rosła. Źródłem z mięso kurczaka z Polski? Prawdopodobnym ogniskiem zakażenia salmonellą jest mięso z kurczaka. Chodzi o trzy różne szczepy bakterii Enteritidis ST11 - podały we wspólnej ekspertyzie ECDC oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W opinii obu agencji bakterie podobne do tych, które doprowadziły do ogniska zakażeń zostały znalezione w próbkach mięsa z kurczaka i w kebabach na bazie tego mięsa. Próbki wskazywały na siedmiu producentów z Polski i jednego z Austrii. Jednak w ich zakładach produkcyjnych badania mikrobiologiczne nie wykazały obecności bakterii salmonelli. Redakcja Polska Deutsche Welle