Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sklasyfikowała aspartam (E 951) jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi". Syntetyczny słodzik jest stosowany w produkcji wielu produktów spożywczych, w tym głównie niskokalorycznych napojów bezalkoholowych, wypieków, produktów mlecznych, bezcukrowych gum do żucia, płatków śniadaniowych, kawy rozpuszczalnej i gotowych posiłków. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca powściągliwość w świetle nowych ustaleń. - Rak jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Społeczność naukowców nieustannie pracuje nad oceną możliwych czynników wyzwalających lub sprzyjających rakowi w nadziei na zmniejszenie liczby zgonów - wyjaśnił Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności. - Oceny aspartamu wykazały, że chociaż bezpieczeństwo w powszechnie stosowanych dawkach nie jest głównym problemem, opisano potencjalne skutki, które należy zbadać za pomocą większej liczbie lepszych badań. Lepiej "pić wodę" - Nie zalecamy konsumentom całkowitego unikania substancji słodzących, ale zalecamy powściągliwość - wyjaśnił Branca. Dodał, że każdy, kto w supermarkecie zastanawia się, czy kupić napoje bezalkoholowe z cukrem, czy ze słodzikami, najlepiej zrobiłby, rozważając trzecią opcję: "pić wodę" - lub inne napoje bez słodzików. IARC z siedzibą w Lyonie opublikowała swoje ustalenia w piątek w czasopiśmie "The Lancet Oncology". Dostrzegła ona dowody na związek używania aspartamu z pewną formą raka wątroby (rak wątrobowokomórkowy) w trzech badaniach na ludziach. Tu warto zaznaczyć: Eksperci IARC oceniają jedynie, czy dana substancja może zasadniczo powodować raka. Nie biorą oni pod uwagę ilości, jaką dana osoba musiałaby spożyć, aby być narażoną na ryzyko zachorowania. Zalecana maksymalna ilość aspartamu w Unii Europejskiej wynosi 40 miligramów na kilogram masy ciała dziennie. Według WHO, osoba ważąca 70 kilogramów osiągnęłaby limit tylko wtedy, gdyby spożyła od dziewięciu do 14 tradycyjnych puszek napoju dietetycznego zawierającego wysoki poziom aspartamu w ciągu jednego dnia. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, osoby, które tego nie robią, nie narażają się na większe ryzyko zachorowania na raka. Redakcja Polska Deutsche Welle