Wbrew powszechnej opinii pierwsze grzybobranie można zaliczyć już w maju. Trzeba mieć co prawda nieco szczęścia, jednak późne lato i jesień nie są jedynym czasem, kiedy w Polsce rosną grzyby. Zbieracze znaleziskami chwalą się w sieci. Na jedną z facebookowych grup trafiły zdjęcia wyjątkowego zbioru grzybów. Widać na nich kosz pełen koźlarzy, które znaleziono w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce. Tradycyjny sezon na koźlarze rozpoczyna się w lipcu i kończy w listopadzie, dlatego aktualne zdobycze można uznać za wyjątkowe. Koźlarz: Wyjątkowy okaz Koźlarz babka to grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, przerobu, a także suszenia. Dobre i smaczne są młode okazy, starsze grzyby mają bardzo gąbczasty i wodnisty kapelusz oraz zdrewniały trzon. Średnica jego kapelusza dochodzi do 20 cm, u młodych egzemplarzy jest półkolisty lub poduszkowaty, u starszych - gładki. Przy wilgotnej pogodzie powierzchnia kapelusza jest śliska, lekko śluzowata. Jego barwa jest jasno lub ciemnobrązowa. Zobacz też: Grzybiarze ruszyli do lasów. Chwalą się pierwszymi zbiorami. „Zapowiada się dobrze” Jakie grzyby jadalne rosną w czerwcu? W maju i czerwcu w polskich lasach rośnie już wiele jadalnych grzybów. W sieci wręcz roi się od fotografii pełnych koszyków smardzów, na które natrafili grzybiarze. Polskie Towarzystwo Mykologiczne przypomina jednak, iż smardze są grzybami jadalnymi, które można zbierać, jednak należy to robić wyłącznie w określonych miejscach. Do takich, wbrew pozorom, nie należą lasy. Smardze należy zrywać w ogrodach, szkółkach, a także terenach zielonych parkach, zieleńcach czy ogrodach miejskich. O tej porze grzybiarze mogą natrafić także na gęśnicę wiosenną, która od kwietnia do czerwca rośnie pojedynczo na łąkach, pastwiskach, obrzeżach lasu, śródleśnych polanach, w parkach oraz zaroślach. Do koszyków trafić może również pieprznik jadalny, czyli kurka lub liszka, która od czerwca do listopada pojawia się w lasach iglastych i liściastych, rosnąc gromadnie w mchu lub opadłych liściach.