Naukowcy przebadali rogala świętomarcińskiego. Zaskakujące wyniki

Dawid Szczyrbowski

Dawid Szczyrbowski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,4 tys.
Udostępnij

Poznański przysmak, czyli rogal świętomarciński został przebadany przez specjalistów z Poznańskiego Instytutu Technologicznego. Eksperci sprawdzili, jaka siła jest potrzebna do skruszenia lukru, rozerwania oraz ugryzienia rogala. Nagranie niezwykle ciekawego eksperymentu można obejrzeć w mediach społecznościowych.

Naukowcy zbadali jeden ze słynnych rogali świętomarcińskich. Badacze sprawdzili, czy przysmak ma napięcie
Naukowcy zbadali jeden ze słynnych rogali świętomarcińskich. Badacze sprawdzili, czy przysmak ma napięcieŁukasz GdakEast News

11 listopada nieodłącznie kojarzy się nam ze Świętem Niepodległości oraz rogalami pieczonymi na cześć św. Marcina. Poznański przysmak od kilku dni pojawiał się na półkach sklepowych w całej Polsce.

Z tej okazji niespodziankę przygotowali naukowcy z Poznańskiego Instytutu Technologicznego Łukasiewicz. Postanowili dokładnie zbadać jeden z rogali. Obiekt badań miał następujące wymiary: 118 mm długości, 112 mm szerokości oraz 79 mm wysokości. Nagranie udostępniono w mediach społecznościowych.

Poznań: Zaskakujące badania naukowców. Wzięli na tapet rogala

W pierwszej kolejności zbadano odkształcenia. "Ciało jest wystarczająco elastyczne, aby skruszyć lukier, wystarczy siła jednego Newtona" - wskazano. Następnie przystąpiono do próby przebicia smakołyku. "Jeśli nadzienia jest mało, uda nam się przebić rogala na wylot" - podkreślano dalej. Niestety, podejście nie przyniosło oczekiwanego skutku.

Kolejno przystąpiono do zmierzenia rozciągliwości rogala świętomarcińskiego. Okazuje się, że do rozerwania przysmaku trzeba siły aż 11 Newtonów. Dodano, że tyle samo potrzeba, aby utrzymać kilogram cukru.

Wreszcie zbadano, jaka siła jest niezbędna do ugryzienia poznańskiego rogala. Przyrządy wskazały ok. 30 Newtonów. Dodatkowo postanowiono podejrzeć, jak smakołyk wygląda w czterdziestokrotnym przybliżeniu mikroskopu. Na zakończenie poddano go skanowi 3D.

Źródło: epoznan.pl

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Zgorzelski w "Śniadaniu Rymanowskiego" o wycofaniu wyroku TK: Jest kilka sposobówPolsat NewsPolsat News
Przejdź na