Inspektorzy w smażalniach ryb. Nieprawidłowości w co trzecim lokalu

Karolina Głodowska

Oprac.: Karolina Głodowska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
108
Udostępnij

Kontrole sanepidu w pomorskich smażalniach ryb. Nieprawidłowości stwierdzono w 44 lokalach, w trakcie których nałożono 28 grzywien na łączną sumę ponad ośmiu tysięcy złotych. Od początku roku inspektorzy przeprowadzili 135 takich kontroli. Wyniki nie napawają optymizmem, bo przedstawione dane wskazują, że w co trzeciej smażalni pojawiły się jakieś zaniedbania i niedociągnięcia.

Sanepid przyjrzał się smażalniom ryb
Sanepid przyjrzał się smażalniom rybMariusz GrzelakReporter

Od początku roku inspektorzy WSSE przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.

Kontrole sanepidu w smażalniach ryb. Nałożono 28 grzywien

Jak podała kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko, nieprawidłowości stwierdzono podczas 44 kontroli. Były to: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu czy brak czystości bieżącej.

W niektórych lokalach znaleziono środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych czy ujawniono niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP i opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli - red).

- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w postaci mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tysiąca złotych - podała Waluszko.

Pomorskie: kontrole sanepidu. Nieprawidłowości w co trzeciej smażalni

Dodała, że w związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono siedem kontroli interwencyjnych, podczas pięciu kontroli potwierdzono zasadność interwencji. Przyczynami zgłoszeń interwencyjnych były: dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

- Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - podkreśliła.

Zaznaczyła, że kontrolowana jest czystość pomieszczeń żywnościowych, sprzętu, urządzeń i ich stan techniczny, a także prowadzenie procesów mycia i/lub dezynfekcji sprzętu, naczyń, pomieszczeń, a także zabezpieczenie przed szkodnikami, higiena i stan zdrowia pracowników.

Kontrola sanepidu. Jakie aspekty badają inwestorzy?

Inspektorzy sprawdzają również jakość wody, warunki do mycia i rozmrażania żywności oraz rąk pracowników, usuwanie odpadów żywnościowych, szkolenia pracowników na określonych stanowiskach oraz terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości surowców stosowanych do przygotowywania potraw.

W trakcie kontroli inspektorzy zwracają uwagę także na warunki przechowywania surowców, w tym zachowanie łańcucha chłodniczego, kontrola dokumentów dotyczących dostawców surowców. W ramach kontroli sprawdzane są zapisy z wdrożonych w zakładzie dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz wynikających z zasad systemu HACCP.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prof. Wiącek o sprawie Mariki: Kara nieadekwatna, nieproporcjonalna
      Prof. Wiącek o sprawie Mariki: Kara nieadekwatna, nieproporcjonalnaPolsat NewsPolsat News
      Przejdź na