Część produktów marki Kinder wycofana. Powodem salmonella. Co to jest i jakie ma objawy?

Oprac.: Aleksandra Waleczek
GIS informuje o dobrowolnym wycofaniu przez Ferrero Polska Commercial kolejnych produktów marki Kinder z uwagi na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć salmonellą. Przypominamy więc, co to jest salmonella i jak można się nią zarazić. Wyjaśniamy również, jakie są najczęstsze objawy zakażenia salmonellą oraz jak się ją leczy.

GIS zaktualizował niedawno listę produktów marki Kinder, które zostały dobrowolnie wycofane ze sprzedaży ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ponieważ zatrucie bakterią może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, a w okresie Wielkanocy 2022 często sięgamy po produkty, które mogą stwarzać potencjalne zagrożenie, wyjaśniamy, jak zminimalizować ryzyko i rozpoznać objawy zakażenia salmonellą.
Produkty Kinder wycofane ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że do listy produktów marki Kinder wycofanych z obrotu handlowego z uwagi na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą, dołączają kolejne wyroby czekoladowe. Są wśród nich nie tylko popularne jajka z niespodzianką, ale również, jajeczka z serii Kinder Mini, Kinder Schoko-bons czy zestawy Kinder Maxi z maskotką.
Poniższe zdjęcia przedstawiają listę produktów wycofanych ze sprzedaży opublikowaną na oficjalnej stronie GIS wraz z nazwą i numerem partii:


Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
- Nazwa produktu: Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie.
- Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie.
- Nazwa produktu: Kinder Maxi MIX z maskotką 133g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie.
- Nazwa produktu: Kinder Mini EGGS 100g; Data minimalnej trwałości: wszystkie daty minimalnej trwałości; Numer partii: wszystkie partie.
GIS zaapelował do klientów o ostrożność i niespożywanie produktów Kinder objętych komunikatem. Przestrzegł również, aby w przypadku wystąpienia objawów zatrucia salmonellą w przypadku zjedzenia któregoś z wyżej wymienionych produktów, niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
O działaniach, które podjęła Grupa Ferrero, aby zminimalizować ryzyko związane z serią potencjalnie wadliwych produktów, można przeczytać natomiast na stronie GIS.
Co to jest salmonella i jak można się nią zarazić?
Salmonella to bakteria z rodziny Enterobacteriaceae, która bytuje w organizmach ludzi i zwierząt. Zakażenie jej pałeczkami prowadzi do groźnej choroby nazywanej salmonellozą, która jest częstą przyczyną groźnych zatruć pokarmowych oraz innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Jak można zarazić się salmonellą? Najczęstsze źródła zarażenia salmonellą to kontakt z chorymi zwierzętami, spożywanie skażonej wody, a także, surowej, nieumytej lub źle przechowywanej żywności np.:
- jajek i produktów, do których są dodawane
- mleka
- wyrobów cukierniczych tj. ciastka z kremem czy lody
- owoców i warzyw
- owoców morza
- mięsa oraz przetworów mięsnych
Aby zapobiegać salmonelli należy przestrzegać zasad higieny w kuchni i łazience. Podgrzewanie jedzenia w temperaturze co najmniej 65 stopni Celsjusza obniża ryzyko zakażenia bakterią, więc warto dokładnie piec mięso i gotować jajka. Istotne jest również regularne mycie rąk przed i po przygotowywaniu jedzenia oraz przechowywanie żywności.
Ponadto, wykluczone jest rozmrażanie i ponowne zamrażanie jedzenia, a produkty surowe lub przygotowywane z użyciem surowych jaj po zakupie od razu powinny zostać włożone do lodówki, lub zamrażarki. Nóż i deskę do krojenia mięsa należy natomiast każdorazowo po użyciu wyczyścić, wykorzystując do tego celu gorącą wodę.
Objawy zakażenia salmonellą
Objawy zakażenia salmonellą można zauważyć już po ośmiu godzinach od spożycia produktów zainfekowanych bakterią. Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych objawy salmonelli są podobne, jednak w przypadku młodych pacjentów (szczególnie u niemowląt i małych dzieci) choroba może być bardzo groźna. Biegunka i wymioty mogą bowiem bardzo szybko osłabić organizm młodego pacjenta i prowadzić do jego odwodnienia.
Objawy zakażenia salmonellą to najczęściej:
- biegunka
- gorączka do 39 stopni
- ból brzucha
- nudności
- wymioty
- apatia
- rozdrażnienie
- senność
- zawroty głowy
- brak łez podczas płaczu
Leczenie zakażenia salmonellą
Leczenie zatrucia salmonellą w dużej mierze opiera się o działanie objawowe. U pacjentów, którzy nie wymagają hospitalizacji, zalecane są przede wszystkim:
- odpoczynek
- uzupełnianie płynów
- przyjmowanie elektrolitów i węgla leczniczego
- stosowanie lekkostrawnej diety

Jeżeli leczenie salmonelli nie przynosi efektów, konieczna jest ponowna wizyta u lekarza i zrobienie przesiewu w celu dobrania odpowiedniego antybiotyku.
Czytaj również:
Zobacz także: