W wodzie wykryto groźną bakterię. Sanepid ostrzega mieszkańców
Oprac.: Kajetan Leśniak
Woda w Gorlicach jest niezdatna do picia - przekazała w komunikacie tamtejsza Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Badanie próbki pobranej z miejskich wodociągów wykazało śladową obecność bakterii clostridium perfringens. Może to wskazywać na zanieczyszczenie odchodami. W związku z zaistniałą sytuacją w mieście stanęło 10 beczkowozów do dyspozycji mieszkańców.

Z powodu odkrycia w wodzie bakterii clostridium perfringens nie może być ona spożywana, ani używana do przygotowywania posiłków. Nie należy nią także myć owoców, warzyw i naczyń kuchennych, a nawet robić prania. Woda nie nadaje się także do kąpieli, mycia zębów i przemywania otwartych zranień. Może za to być wykorzystywana do celów sanitarnych, tj. WC, informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorlicach.
Zanieczyszczona woda w Gorlicach. Nie nadaje się do picia
Decyzja lokalnego sanepidu została podjęta po tym, jak w jednej z próbek wody zbadanych w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie wykryto "śladową obecność bakterii clostridium perfringens". "Inne próbki nie wykazały nieprawidłowości" - czytamy na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Gorlicach.
Ostrzeżenie o niezdatności wody do picia będzie obowiązywać co najmniej do godz. 14 w czwartek. Mniej więcej wtedy będą znane wyniki kolejnej próbki badań. Jeśli nie wykażą one nieprawidłowości, decyzja będzie cofnięta. Do tego czasu mieszkańcy mogą korzystać z 10 beczkowozów, rozstawionych w różnych częściach miasta.
Bakterii clostridium perfringens
Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie, bakteria clostridium perfringens stanowi wskaźnik prawidłowości prowadzonych procesów uzdatniania wody oraz zanieczyszczenia wody ściekami. "Bakteria znajduje się zwykle w odchodach i może być wskaźnikiem informującym o odległym w czasie zanieczyszczeniu kałowym.
Clostridium perfringens, może wywoływać zatrucia pokarmowe, ale również zakażenia ran czy zakażenia szpitalne. Do zatrucia dochodzi w wyniku spożywania żywności, bądź wody skażonej sporami, które są niestety bardzo odporne na temperaturę i dezynfekcję.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!