W środę firma Kaufland poinformowała o wycofaniu za sprzedaży partii jaj w związku z wykryciem pałeczek Salmonella Enteritidis podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Podkreślono, że ich spożycie może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki. Kaufland wycofuje partię jaj. O które chodzi? Ostrzeżenie dotyczy produktu: "K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki, klasa A, 10 szt.", EAN 4047905903490, z terminem spożycia 08.07.2023, nr partii: PAW08 i kodem na skorupkach: 1PL10081308. Producentem jest Aktiw Sp. z o.o. Gostków. Jaja pochodzą z Fermy Drobiu Tomasza Jakubowskiego. Numer weterynaryjny zakładu to PL02215903WE. Produkt można zwrócić w każdym markecie Kaufland, również bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup. Salmonella najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jak czytamy na stronie rządowej, zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez: przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków;dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory;szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu - jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych;poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!