Ostrzeżenie GIS pojawiło się w piątek i dotyczy produktu "Go Pure". Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g z partii o numerze: B 277 090784 z datą minimalnej trwałości: 04.05.2024. "W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - napisano w komunikacie Głównego Inspektoratu Żywności. GIS wydał ostrzeżenie ws. partii chipsów Producentem chipsów jest Yellow Chips B.V. z siedzibą w Niderlandach. GIS zaleca, by nie spożywać chipsów warzywnych z tej partii. Równocześnie dystrybutor produktu w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania kontrahentów i wycofywania produktu z obrotu. Akryloamid, którego stężenie przekroczono w chipsach, powstaje w produktach spożywczych podczas obróbki termicznej. Duże ilości tego związku chemicznego mogą niekorzystnie wpływać na pracę serca, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej.To nie pierwsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w sprawie chipsów "GoPure". W sierpniu zbyt wysoki poziom akryloamidu wykryto w chipsach warzywnych "GoPure Vegetable Chips - Mixed Varieties", 40 gramów z datą minimalnej trwałości: 18.11.2023. Także tamtą partię dystrybutor wycofał ze sprzedaży. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!