Afera spożywcza. Aresztowano producenta szkodliwego suszu
Kaliski sąd aresztował 56-latka, któremu zarzucono przywłaszczenie mienia, usług oraz linii technologicznej do produkcji suszu jajecznego. Biegły, którzy zbadali niewielką partię suszu, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.
Jak poinformowała Aneta Olszanowska technolog w dziale produkcji PSS Społem w Kaliszu, susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko.
Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim Janusz Walczak poinformował w środę, że w trakcie śledztwa prokuratura uzyskała opinię biegłego, który zbadał w miejscu produkcji niewielką partię zabezpieczonego suszu. - Badania wykazały, że ta partia zawierała składniki szkodliwe dla zdrowia - dodał.
Susz i związana z nim dokumentacja zostały zabezpieczone. Według Walczaka konieczne będzie poddanie pobranych próbek specjalistycznym badaniom, a dokumentację - szczegółowej analizie.
Łączna wartość wyłudzonego przez mężczyznę mienia wynosi ponad 4 mln zł. Zarzucono także wyłudzenie usług budowlanych, utrudnianie egzekucji komorniczej. Łącznie podejrzany usłyszał 12 zarzutów.
Prokurator poinformował, że zarzuty m.in. udziału w przywłaszczeniu mienia, udaremnianiu egzekucji komorniczej oraz w wytwarzaniu szkodliwego dla zdrowia suszu jajecznego przedstawiono także siedmiu innym osobom.
Za zarzucane podejrzanym czyny grozi do 10 lat więzienia.