Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Zatrucie pokarmowe na wakacjach. Jak się przed nim uchronić?

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Zatrucie pokarmowe na wakacjach może zepsuć nawet najbardziej wyczekiwany urlop. Według danych statystycznych, każdego roku tysiące Polaków doświadcza zatrucia pokarmowego podczas podróży, szczególnie w egzotycznych krajach. Jak się przed nim uchronić? Na co uważać i co zrobić w przypadku zatrucia? Podpowiadamy.

Wakacje w Egipcie, targ. Zdj. ilustracyjne
Wakacje w Egipcie, targ. Zdj. ilustracyjne /Dariusz Zarod/East News

Zatrucia pokarmowe na wakacjach nie należą do rzadkich zjawisk. Dochodzi do nich zarówno w polskich miejscowościach turystycznych, jak i podczas zagranicznych wojaży. Szczególnie te ostatnie owiane są złą sławą, często słyszymy o biegunce podróżnych, zwanej też "zemstą faraona" czy "zemstą Montezumy". W istocie choroba ta dotyczy najczęściej zakażenia jedną z trzech bakterii: salmonellą, E.Coli lub campylobacter. Znana nam z rodzimego podwórka salmonella najczęściej występuje w niedogotowanych jajkach, mięsie drobiowym oraz surowym mleku. 

Bakteria E. coli jest często obecna w surowych warzywach, nieprzegotowanej wodzie oraz niedogotowanym mięsie. Natomiast campylobacter można znaleźć w surowym lub niedogotowanym drobiu, niepasteryzowanym mleku oraz zanieczyszczonej wodzie.  

Zatrucia pokarmowe na wakacjach mogą być również skutkiem działania wirusów, zwłaszcza norowirusów i rotawirusów. Znajdują się one w skażonym jedzeniu i wodzie, niektórymi można zarazić się poprzez kontakt z osobą zakażoną. Natomiast w basenach, wodach otwartych i w jedzeniu jesteśmy narażeni na ataki pasożytów, takich jak giardia lub Cryptosporidium. Do zatruć dochodzi najczęściej w miejscach, gdzie warunki sanitarno-higieniczne dalekie są od poziomu, do którego przywykliśmy. Dlaczego ulegamy im my, a nie miejscowi? Ponieważ ich flora bakteryjna jest dostosowana do występujących tam mikroorganizmów. 

Objawy zatruć pokarmowych 

Choć zatrucia pokarmowe mogą wynikać z działania różnych bakterii, wirusów czy pasożytów, ich objawy są dość podobne. Biegunki, nudności, wymioty, bóle mięśni czy skurczowe bóle brzucha występują przy większości z nich.

Łączy się z nimi brak apetytu, apatia, bóle głowy i mięśni, ogólne osłabienie. Objawy zazwyczaj mijają po kilku dniach, jednak w przypadku osób starszych, chorych lub dzieci trzeba być bardzo uważnym. Skutkiem zatruć pokarmowych może być odwodnienie i osłabienie organizmu, co wpływa na jego ogólną kondycję.  

Jak się uchronić przed zatruciem pokarmowym na wakacjach? 

Choć wiele osób twierdzi, że problemy żołądkowo-jelitowe na wakacjach poza Europą są nieuniknione, można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Jak? Podpowiadamy: 

  • pij tylko przegotowaną lub butelkowaną wodę; 
  • nie pij wody z lodem; 
  • unikaj surowych produktów;  
  • unikaj jedzenia na ulicy oraz w miejscach o wątpliwej higienie; 
  • myj i dezynfekuj ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy kontakcie z pieniędzmi;  
  • do mycia zębów używaj wody butelkowanej;  
  • zachowaj ostrożność z lokalnymi specjałami, wprowadzaj je do diety stopniowo. 

Pamiętając o tych zasadach, zdołasz uniknąć zatruć pokarmowych, które zrujnują twój urlop. Higiena jest kluczowym czynnikiem decydującym o problemach żołądkowo-jelitowych.  

Co zrobić w przypadku zatrucia pokarmowego? 

Jeśli mimo wszelkich środków ostrożności doświadczysz zatrucia pokarmowego, jest kilka kroków, które trzeba podjąć, aby złagodzić jego objawy i skutki. Podczas tego rodzaju schorzeń organizm mocno się odwadnia, dlatego pij dużo płynów. Woda, herbaty ziołowe czy elektrolity pomogą przetrwać najgorszy czas i zminimalizują objawy chorobowe. 

Dieta podczas choroby powinna być lekkostrawna: ryż, jabłka, tosty, banany to potrawy, które łagodzą objawy zatrucia pokarmowego. Dobrze jest przyjmować probiotyki, które odbudują florę bakteryjną w wymęczonych jelitach. Jeśli chorobie towarzyszą silne bóle lub gorączka, możesz sięgnąć po leki na bazie paracetamolu. 

Natomiast jeśli objawy zatrucia pokarmowego są ciężkie i nie ustępują po kilku dniach, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. On oceni, czy rzeczywiście mamy do czynienia z zatruciem pokarmowym i zaleci dalsze leczenie.  

Zatrucie pokarmowe na wakacjach za granicą - co robić?  

Na zatrucie pokarmowe na wakacjach za granicą najlepiej się przygotować. Weź z domu probiotyki i leki przeciwbólowe oraz zatrzymujące biegunkę. Jeśli podróżujesz po krajach UE, wyrób sobie kartę EKUZ. Wyjeżdżając poza Europę, zadbaj o ubezpieczeni zdrowotne, które obejmie ewentualną wizytę u lekarza. 

W zagranicznych hotelach czy popularnych kurortach często rezyduje lekarz dla turystów, który pomaga w takich wypadkach. Jeśli zatrucie pokarmowe trwa dłużej, dowiedz się, gdzie znajdziesz lokalnego lekarza. Do rozmowy z nim przygotuj się, poznając podstawowe zwroty medyczne opisujące twój stan. W niektórych krajach, takich jak Egipt, wizyta u lekarza jest płatna i to na miejscu. 

Przygotuj więc odpowiednią ilość gotówki.  

''Wydarzenia'': Polska objęta procedurą nadmiernego deficytu. Rząd musi szukać oszczędności/Polsat News/Polsat News
INTERIA.PL

Więcej na ten temat

Zobacz także