Zatrucie pokarmowe na wakacjach. Jak się przed nim uchronić?
Zatrucie pokarmowe na wakacjach może zepsuć nawet najbardziej wyczekiwany urlop. Według danych statystycznych, każdego roku tysiące Polaków doświadcza zatrucia pokarmowego podczas podróży, szczególnie w egzotycznych krajach. Jak się przed nim uchronić? Na co uważać i co zrobić w przypadku zatrucia? Podpowiadamy.

Spis treści:
Zatrucia pokarmowe na wakacjach nie należą do rzadkich zjawisk. Dochodzi do nich zarówno w polskich miejscowościach turystycznych, jak i podczas zagranicznych wojaży. Szczególnie te ostatnie owiane są złą sławą, często słyszymy o biegunce podróżnych, zwanej też "zemstą faraona" czy "zemstą Montezumy". W istocie choroba ta dotyczy najczęściej zakażenia jedną z trzech bakterii: salmonellą, E.Coli lub campylobacter. Znana nam z rodzimego podwórka salmonella najczęściej występuje w niedogotowanych jajkach, mięsie drobiowym oraz surowym mleku.
Bakteria E. coli jest często obecna w surowych warzywach, nieprzegotowanej wodzie oraz niedogotowanym mięsie. Natomiast campylobacter można znaleźć w surowym lub niedogotowanym drobiu, niepasteryzowanym mleku oraz zanieczyszczonej wodzie.
Zatrucia pokarmowe na wakacjach mogą być również skutkiem działania wirusów, zwłaszcza norowirusów i rotawirusów. Znajdują się one w skażonym jedzeniu i wodzie, niektórymi można zarazić się poprzez kontakt z osobą zakażoną. Natomiast w basenach, wodach otwartych i w jedzeniu jesteśmy narażeni na ataki pasożytów, takich jak giardia lub Cryptosporidium. Do zatruć dochodzi najczęściej w miejscach, gdzie warunki sanitarno-higieniczne dalekie są od poziomu, do którego przywykliśmy. Dlaczego ulegamy im my, a nie miejscowi? Ponieważ ich flora bakteryjna jest dostosowana do występujących tam mikroorganizmów.
Objawy zatruć pokarmowych
Choć zatrucia pokarmowe mogą wynikać z działania różnych bakterii, wirusów czy pasożytów, ich objawy są dość podobne. Biegunki, nudności, wymioty, bóle mięśni czy skurczowe bóle brzucha występują przy większości z nich.
Łączy się z nimi brak apetytu, apatia, bóle głowy i mięśni, ogólne osłabienie. Objawy zazwyczaj mijają po kilku dniach, jednak w przypadku osób starszych, chorych lub dzieci trzeba być bardzo uważnym. Skutkiem zatruć pokarmowych może być odwodnienie i osłabienie organizmu, co wpływa na jego ogólną kondycję.
Jak się uchronić przed zatruciem pokarmowym na wakacjach?
Choć wiele osób twierdzi, że problemy żołądkowo-jelitowe na wakacjach poza Europą są nieuniknione, można zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Jak? Podpowiadamy:
- pij tylko przegotowaną lub butelkowaną wodę;
- nie pij wody z lodem;
- unikaj surowych produktów;
- unikaj jedzenia na ulicy oraz w miejscach o wątpliwej higienie;
- myj i dezynfekuj ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy kontakcie z pieniędzmi;
- do mycia zębów używaj wody butelkowanej;
- zachowaj ostrożność z lokalnymi specjałami, wprowadzaj je do diety stopniowo.
Pamiętając o tych zasadach, zdołasz uniknąć zatruć pokarmowych, które zrujnują twój urlop. Higiena jest kluczowym czynnikiem decydującym o problemach żołądkowo-jelitowych.
Co zrobić w przypadku zatrucia pokarmowego?
Jeśli mimo wszelkich środków ostrożności doświadczysz zatrucia pokarmowego, jest kilka kroków, które trzeba podjąć, aby złagodzić jego objawy i skutki. Podczas tego rodzaju schorzeń organizm mocno się odwadnia, dlatego pij dużo płynów. Woda, herbaty ziołowe czy elektrolity pomogą przetrwać najgorszy czas i zminimalizują objawy chorobowe.
Dieta podczas choroby powinna być lekkostrawna: ryż, jabłka, tosty, banany to potrawy, które łagodzą objawy zatrucia pokarmowego. Dobrze jest przyjmować probiotyki, które odbudują florę bakteryjną w wymęczonych jelitach. Jeśli chorobie towarzyszą silne bóle lub gorączka, możesz sięgnąć po leki na bazie paracetamolu.
Natomiast jeśli objawy zatrucia pokarmowego są ciężkie i nie ustępują po kilku dniach, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. On oceni, czy rzeczywiście mamy do czynienia z zatruciem pokarmowym i zaleci dalsze leczenie.
Zatrucie pokarmowe na wakacjach za granicą - co robić?
Na zatrucie pokarmowe na wakacjach za granicą najlepiej się przygotować. Weź z domu probiotyki i leki przeciwbólowe oraz zatrzymujące biegunkę. Jeśli podróżujesz po krajach UE, wyrób sobie kartę EKUZ. Wyjeżdżając poza Europę, zadbaj o ubezpieczeni zdrowotne, które obejmie ewentualną wizytę u lekarza.
W zagranicznych hotelach czy popularnych kurortach często rezyduje lekarz dla turystów, który pomaga w takich wypadkach. Jeśli zatrucie pokarmowe trwa dłużej, dowiedz się, gdzie znajdziesz lokalnego lekarza. Do rozmowy z nim przygotuj się, poznając podstawowe zwroty medyczne opisujące twój stan. W niektórych krajach, takich jak Egipt, wizyta u lekarza jest płatna i to na miejscu.
Przygotuj więc odpowiednią ilość gotówki.