W Polsce za poszukiwania muchomora cesarskiego biorą się jedynie najwytrwalsi grzybiarze. Dlaczego? W naszym kraju to gatunek uważany za wymarły. Znalezienie owocnika tego grzyba w polskim lesie graniczy z cudem, choć powszechnie zbierać można go tuż za naszą południową granicą. Na muchomora cesarskiego natknąć można się w Czechach, czy na Słowacji, co sprawia, że nadzieja na zebranie go w naszym kraju wciąż wśród zapalonych grzybiarzy nie niknie. W Polsce opisano tylko jedno stanowisko muchomora cesarskiego. Stało się to ponad 60 lat temu w leśnym rezerwacie przyrody w miejscowości Bielinek nad Odrą w województwie zachodniopomorskim. Może się to jednak wkrótce zmienić, a przyczynią się do tego postępujące zmiany klimatyczne. W Polsce uważany za wymarły, ale wciąż poszukiwany. Pomogą zmiany klimatyczne? Obecnie ten ciepłolubny grzyb powszechnie występuje w środkowej Europie, w cieplejszych od Polski krajach. Według wielu to właśnie warunki atmosferyczne sprawią w przyszłości, że muchomor cesarski ponownie zawita w Polsce. Podobne wnioski zawarto także w wydanej 40 lat temu książce "Grzyby i ich oznaczanie", gdzie napisano, że jest on "możliwy do znalezienia w cieplejszych zakątkach kraju". Mimo to w Polsce grzybiarze odnalezienie muchomora cesarskiego traktują w kategorii marzeń. Tymczasem tam, gdzie występuje powszechnie, poszukiwany jest przede wszystkim z uwagi na cenione walory kulinarne i wykorzystywany w kuchni na rozmaite sposoby. W książce "Atlas grzybów. Jak bezbłędnie oznaczać 340 gatunków grzybów Europy Środkowej" podkreślono, że jego smak uważany był w przeszłości za przysmak "godny cesarskiego stołu". Stąd też nazwa gatunku. Muchomor cesarski - jak wygląda i gdzie go szukać? Aby dać sobie szansę na zidentyfikowanie i odnalezienie owocnika muchomora cesarskiego, warto wiedzieć, jak wygląda ten grzyb. Gładki kapelusz owocnika przybiera kolor pomarańczowy i osiąga średnicę od ośmiu do nawet 20 cm. Początkowo kulisty, z czasem staje się coraz bardziej płaski. Blaszki tego jadalnego muchomora występują gęsto i są szerokie, początkowo przykryte żółtą osłonką. Czytaj także: Grzyb trujący i jadalny jednocześnie. Ten okaz wciąż budzi kontrowersje U dojrzałych owocników trzon, uzupełniony o wyraźnie widoczny pierścień, osiągnąć może wysokość od ośmiu do 16 cm. Jest zazwyczaj walcowany, o grubości do trzech cm, początkowo pełny, w miarę wzrostu staje się rurkowaty. U podstawy zaobserwować da się zazwyczaj pozostałości białej pochwy. Jeśli natkniemy się na dopiero rozwijający się owocnik, grzyb wyglądać może tak, jakby wykluwał się z jajka. Miąższ wyróżnia biała barwa, która jedynie pod skórką kapelusza może przybierać delikatnie złotożółty kolor. Muchomora cesarskiego spotkać można w starych, nasłonecznionych lasach bukowych lub dębowych w okresie od lipca do października. Źródło: Grzybofil, Interia *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!