Jesienią obserwujemy prawdziwy wysyp grzybów. W lasach można natrafić na bardziej lub mniej popularne gatunki grzybów jadalnych. Do tej drugiej grupy należy grzyb pieprznik trąbkowy, znany pod łacińską nazwą Cantharellus tubaeformis lub Craterellus tubaeformis. Skąd te rozbieżności? Pierwszą nazwę podał w roku 1898 Stanisław Chełchowski, znany polski działacz, przyrodnik i etnograf - wówczas gatunek ten zaliczano do rodzaju pieprznik, czyli Cantherellus. Obecnie jednak Index Fungorum zalicza go do rodzaju lejkowiec, czyli Craterellus. KPN o pieprzniku trąbkowym Na pieprznika trąbkowego zwraca uwagę profil Karkonoskiego Parku Narodowego. "Pieprzniki trąbkowe Cantharellus tubaeformis lubią lasy iglaste. W Sudetach można je spotkać w wielu miejscach. Rosną do listopada, czasem w dużych grupach, oczywiście jeśli tylko nie ma mrozów. Są jadalne, a do tego prawie nigdy nie są zaczerwione. No i są fotogeniczne :)" - czytamy. Pieprznik trąbkowy - jak wygląda? Pieprznik trąbkowy to grzyb dosyć niepozorny, który przypomina kurkę, jednak jest raczej rzadko zbierany. W wielu miejscach występuje masowo i niemal nigdy nie jest zaczerwiony. Ma kapelusz o średnicy 2-6 cm, w kolorze od żółtobrązowego do szarobrązowego. Kapelusze tych grzybów są cienkie i mają lejkowate wgłębienie, które niekoniecznie jest umieszczone na środku. Trzony zaś zwykle mają wysokość 4-8 cm. Młode owocniki wyróżniają się podwiniętym brzegiem, podczas gdy u starszych okazów są one powyginane, faliste, a nawet postrzępione. Pieprznika trąbkowego można pomylić z pieprznikiem żyłkowanym lub pieprznikiem szarym. Pieprznik żyłkowany ma jednak złotożółty trzon i listewki w kolorze szaro-białawym. Z kolei pieprznik szary jest czarnobrązowy, a na listewkach grzyba można dostrzec sinawy nalot. Starsze okazy pieprznika trąbkowego można przez pomyłkę wziąć za lejkowniczka pełnotrzonowego. Jest to jednak grzyb występujący niezwykle rzadko, o błękitno-szarym kapeluszu z kędzierzawym kantem. Rośnie często pod dębami i leszczynami, podczas gdy pieprznik trąbkowy najczęściej rośnie pod świerkami. Pieprznik trąbkowy - jak smakuje? Pieprzniki trąbkowe to grzyby jadalne, które nadają się do duszenia, gotowania, smażenia i marynowania. W przeciwieństwie do kurek mogą być też suszone. Nie mają wyraźnego zapachu, a w smaku są dosyć łagodne. To grzyby niewielkie, ale występujące zwykle w grupie. Można więc dość szybko nazbierać cały ich koszyk, by przygotować później wiele pysznych dań. Jeśli chodzi o pieprznik trąbkowy, przepisy na dania, w których można go wykorzystać, są dość liczne. Z grzybów warto przygotować na przykład kremową zupę grzybową, ale wyborne będzie też risotto z grzybami leśnymi, do którego można również dodać prawdziwki. Pieprznik trąbkowy - gdzie na grzyby? Pierwsze okazy pieprznika trąbkowego mogą pojawiać się w lasach już w czerwcu. Grzyby można zbierać do późnej jesieni. Rosną bowiem do listopada, aż do pierwszych przymrozków - wiele zależy więc od pogody. Częściej można natrafić na nie jesienią niż latem. Gdzie rośnie pieprznik trąbkowy? Grzyb ten upodobał sobie lasy iglaste, choć można go również znaleźć w lasach liściastych (zwykle pod bukami). Pieprzniki trąbkowe można spotkać najczęściej pod świerkami, sosnami lub jodłami - także przy spróchniałych i omszonych pniach. Grzyby te lubią miejsca wilgotne, porośnięte mchem. Często występują w górskich lasach. Będąc na jesiennej wycieczce na przykład w Sudetach, warto więc się za nimi rozglądać. Czytaj też: Niebieski grzyb zwraca uwagę w polskich lasach. Ma wyjątkowe właściwości "Największy organizm na świecie" w polskich lasach. Czy jest jadalny? Pod jakimi drzewami rosną grzyby? Borowików szukaj pod sosnami i świerkami