Od grudnia lepsza informacja o składzie żywności
Czytelne etykiety na produktach żywnościowych, pełna informacja o wartościach odżywczych i składzie - w grudniu wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące oznakowania produktów żywnościowych uchwalone przez Parlament Europejski.
Wiesz co jesz
Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Zawartość wymienionych składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.
Już obecnie wszystkie składniki, w tym substancje uczulające, muszą być wymienione na opakowaniach jednostkowych wszystkich produktów spożywczych. Nowe przepisy ułatwią konsumentom stwierdzenie czy dany produkt zawiera substancje alergiczne, ponieważ będą one musiały być wyszczególnione w tabeli składników. Pozwoli to konsumentom na szybkie znalezienie potrzebnych informacji w jednym miejscu.
Przyjęte przez Parlament Europejski zasady mają też utrudnić wprowadzanie konsumentów w błąd poprzez umieszczanie motywów graficznych nie mających związku z produktem.
Również produkty wyglądające podobnie do innych, ale wykonane z zamiennych składników, np. łatwe do rozpoznania będą produkty sero-podobne wykonane z surowców roślinnych: jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, przy użyciu odpowiedniego rozmiaru czcionki, obok nazwy marki.
I tak na przykład produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków muszą być opisane jako produkt "z połączenia kawałków mięsa" lub "z połączenia kawałków ryby".
Koniec drobnego druku
Nowe przepisy zagwarantują także, że etykiety staną się bardziej czytelne, co ma ułatwić konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym podczas robienia zakupów. Nowe zasady maja również na celu modernizację, uproszczenie oraz ujednolicenie zasad etykietowania żywności w całej UE, dzięki czemu wszystkie produkty będą oznakowane podobnie, bez względu na kraj pochodzenia.
Artykuł sponsorowany