Salmonella w produktach "Kinder". WHO: 11 państw zgłosiło przypadki zatrucia
Dotychczas 11 krajów, głównie europejskich, zgłosiło zatrucia pokarmowe salmonellą po spożyciu produktów "Kinder" - poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Ustalono, że wyprodukowane w Belgii czekoladki w ostatnich tygodniach trafiły do 113 państw na całym świecie. Około 90 proc. przypadków zatrucia dotyczy dzieci poniżej 10. roku życia. Dziewięć osób trafiło do szpitali, nikt nie zmarł - podaje WHO. Ferrero, właściciel marki Kinder, wycofał część produktów ze sprzedaży.

Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że do tej pory odnotowano ponad 150 przypadków zatruć salmonellą na całym świecie.
"Najbardziej ucierpiały dzieci poniżej dziesiątego roku życia, co stanowi około 89 procent przypadków, a dostępne dane wskazują, że dziewięciu pacjentów było hospitalizowanych. Nie było ofiar śmiertelnych" - podaje WHO.
Organizacja zwraca uwagę, że na razie nie ma informacji o pełnym wycofaniu produktów, które mogą nie nadawać się do spożycia.
Czekoladki Kinder trafiły do 113 państw
Według WHO, czekoladki trafiły do 113 krajów. Do 25 kwietnia najwięcej przypadków zakażenia odnotowano w Belgii (26), Francji (25), Irlandii (15) i Niemczech (10). Nie ma informacji o przypadkach w Polsce.
"Bakterie salmonelli odpowiadające za przypadki infekcji zostały wykryte w grudniu i styczniu w zbiornikach na maślankę w fabryce prowadzonej przez firmę Ferrero w belgijskim mieście Arlon" - ustalono. Według doniesień medialnych, fabrykę nakazano czasowo zamknąć na początku kwietnia.
WHO zwraca uwagę, że szczep salmonelli jest odporny na sześć rodzajów antybiotyków, ale objawy salmonellozy są stosunkowo łagodne i w większości przypadków pacjenci wyzdrowieją bez specjalnego leczenia.
Jednak ryzyko jest wyższe w przypadku niektórych dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, u których odwodnienie może ostatecznie doprowadzić do stanu zagrażającego życiu - podkreślono.
Wycofane produkty Kinder
"Ferrero współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli" - czytamy w komunikacie właściciela marki Kinder.
W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o wycofaniu ze sprzedaży produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Mini Eggs 100g.
Ferrero podkreśla, że wszystkie wskazane produkty zostały wyprodukowane w Belgii (firma ma też fabrykę w Polsce).
Objawy i przebieg zatrucia salmonellą
WHO opisuje, że salmonelloza charakteryzuje się ostrą gorączką, bólami brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką, która może być krwawa.
Objawy zwykle zaczynają się od sześciu do 72 godzin po spożyciu pokarmu lub wody skażonej salmonellą, a choroba może trwać od dwóch do siedmiu dni.
Bakterie salmonelli są powszechnie spotykane u zwierząt domowych i dzikich, takich jak drób, świnie i bydło. Zwierzęta również nie są odporne, a WHO zauważa, że salmonella "może przechodzić przez cały łańcuch pokarmowy, od paszy, produkcji podstawowej, aż do gospodarstw domowych lub zakładów gastronomicznych i instytucji".
U ludzi salmonellozę na ogół zaraża się po spożyciu skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego (głównie jaj, mięsa, drobiu i mleka).