Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała, że do tej pory odnotowano ponad 150 przypadków zatruć salmonellą na całym świecie. "Najbardziej ucierpiały dzieci poniżej dziesiątego roku życia, co stanowi około 89 procent przypadków, a dostępne dane wskazują, że dziewięciu pacjentów było hospitalizowanych. Nie było ofiar śmiertelnych" - podaje WHO. Organizacja zwraca uwagę, że na razie nie ma informacji o pełnym wycofaniu produktów, które mogą nie nadawać się do spożycia. Czekoladki Kinder trafiły do 113 państw Według WHO, czekoladki trafiły do 113 krajów. Do 25 kwietnia najwięcej przypadków zakażenia odnotowano w Belgii (26), Francji (25), Irlandii (15) i Niemczech (10). Nie ma informacji o przypadkach w Polsce. "Bakterie salmonelli odpowiadające za przypadki infekcji zostały wykryte w grudniu i styczniu w zbiornikach na maślankę w fabryce prowadzonej przez firmę Ferrero w belgijskim mieście Arlon" - ustalono. Według doniesień medialnych, fabrykę nakazano czasowo zamknąć na początku kwietnia. WHO zwraca uwagę, że szczep salmonelli jest odporny na sześć rodzajów antybiotyków, ale objawy salmonellozy są stosunkowo łagodne i w większości przypadków pacjenci wyzdrowieją bez specjalnego leczenia. Jednak ryzyko jest wyższe w przypadku niektórych dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, u których odwodnienie może ostatecznie doprowadzić do stanu zagrażającego życiu - podkreślono. Wycofane produkty Kinder "Ferrero współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli" - czytamy w komunikacie właściciela marki Kinder. W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o wycofaniu ze sprzedaży produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Mini Eggs 100g. Ferrero podkreśla, że wszystkie wskazane produkty zostały wyprodukowane w Belgii (firma ma też fabrykę w Polsce). Objawy i przebieg zatrucia salmonellą WHO opisuje, że salmonelloza charakteryzuje się ostrą gorączką, bólami brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką, która może być krwawa. Objawy zwykle zaczynają się od sześciu do 72 godzin po spożyciu pokarmu lub wody skażonej salmonellą, a choroba może trwać od dwóch do siedmiu dni. Bakterie salmonelli są powszechnie spotykane u zwierząt domowych i dzikich, takich jak drób, świnie i bydło. Zwierzęta również nie są odporne, a WHO zauważa, że salmonella "może przechodzić przez cały łańcuch pokarmowy, od paszy, produkcji podstawowej, aż do gospodarstw domowych lub zakładów gastronomicznych i instytucji". U ludzi salmonellozę na ogół zaraża się po spożyciu skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego (głównie jaj, mięsa, drobiu i mleka).