Polka w ciężkim stanie po zjedzeniu ogórków w Niemczech

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Polka, która prawdopodobnie zatruła się ogórkami w Niemczech, w ciężkim stanie przebywa w szpitalu, informuje TVN24.

Przyczyną fali zatruć jest groźna bakteria EHEC
Przyczyną fali zatruć jest groźna bakteria EHECAFP

31-letnia kobieta na co dzień mieszka w Niemczech - do Polski jechała w odwiedziny do rodziny do Piły. Już w czasie drogi źle się czuła, miała bóle brzucha i biegunkę.

Kobieta trafiła najpierw do szpitala w Pile, a stamtąd po dwóch dniach została przewieziona do szpitala zakaźnego w Szczecinie. Powiatowy inspektor sanitarny poinformował w rozmowie z tvn24.pl, że jej stan jest poważny, lekarze walczą o jej życie. Jak dodaje, na razie lekarze nie rozmawiają z nią, co jadła i czym mogła się zatruć. Jej mąż i dzieci są zdrowe.

Lekarze podejrzewają, że jej zatrucie ma związek z falą zachorowań w północnych Niemczech. W minionych dniach odnotowano tam kilkaset przypadków zatruć. Zmarły już trzy osoby. Przyczyną fali zatruć pokarmowych jest jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - groźna bakteria EHEC. Jej obecność stwierdzono w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii - poinformowały władze landu Hamburg. Szczep EHEC powoduje krwawe biegunki, często o ciężkim przebiegu i może prowadzić do uszkodzenia nerek.

Berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa.

Wielu Niemców zrezygnowało ze spożywania świeżej sałaty, pomidorów i ogórków, a także owoców, których nie można obrać. Niektóre stołówki i firmy kateringowe wycofały świeże sałatki z menu.

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na