Jedli sardynki, zatruli się silną toksyną. Wydano "międzynarodowy" alert

Agata Sucharska

Oprac.: Agata Sucharska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
302
Udostępnij

We Francji ludzie zgłaszają się do szpitali z objawami zatrucia jadem kiełbasianym. Jedna kobieta zmarła, a kilkanaście osób wymaga specjalistycznej opieki. Okazuje się, że pacjentów coś łączy - mieli wcześniej na swoim talerzu sardynki.

Sardynki mogą być przyczyną zatruć jadem kiełbasianym w Bordeaux we Francji
Sardynki mogą być przyczyną zatruć jadem kiełbasianym w Bordeaux we FrancjiPxhere

Szpital Pellegrin w Bordeaux we Francji przekazał, że do placówki zgłosiła się kobieta ze swoim partnerem. Mężczyzna wymagał leczenia na oddziale intensywnej terapii, natomiast kobieta wróciła do domu, gdzie zmarła. Takich przypadków silnych zatruć odnotowano dużo więcej.

"Służby zdrowia przekazały, że w środę pomocy potrzebowało 12 osób, w tym pięć z nich korzystało ze wspomagania oddychania" - podaje France 24.

Zatrucia we Francji. Służby szukają przyczyn

Wśród poszkodowanych są obywatele USA, Irlandii, Niemiec i Kanady.

Jak się okazało, wszyscy jedli w tej samej restauracji o nazwie "Tchin Tchin Wine Bar" w Bordeaux między 4 a 10 września.

Zgadza się też wybrana przez nich pozycja w menu. Jedli oni sardynki przechowywane w słoikach przez właściciela restauracji.

Francja. Seria zatruć sardynkami? Wydano "międzynarodowy" alert

Służby ostrzegają, że przypadków zatrucia jadem kiełbasianym może być jeszcze więcej, ponieważ okres inkubacji toksyny wynosi nawet kilka dni.

Władze nadal przeprowadzają testy w restauracji i próbują dotrzeć do ludzi, które też mogły jeść tam sardynki. Według szacunków, może być jeszcze 25 takich osób.

Zatrucie, jak czytamy, może powodować paraliż mięśni trwający kilka tygodni, a najbardziej zagrożone są mięśnie służące do oddychania.

W związku ze sprawą ogłoszono międzynarodowy alert zdrowotny, w którym zwrócono się do szpitali o zwrócenie uwagi na pacjentów, którzy niedawno byli w Bordeaux i mają objawy zatrucia, w tym biegunkę, wymioty lub problemy ze wzrokiem i mową.

Zatrucia sardynkami? Właściciel: Słoiki pachniały dziwnie

Lokalna gazeta Sud-Ouest zacytowała wypowiedź właściciela restauracji, który zdradził, że wyrzucił kilka słoików z sardynkami, ponieważ po otwarciu wydobywał się z nich "dziwny zapach".

- Pozostałe wydawały się w dobrym stanie i zostały podane klientom - dodał.

W środę restauracja została zamknięta, a właścicielowi zalecono powstrzymanie się od przygotowywania domowych przetworów z sardynek.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Czy Lewica wie, jak wypowiedzieć konkordat? Gdula: To się z pewnością da zrobić
      Czy Lewica wie, jak wypowiedzieć konkordat? Gdula: To się z pewnością da zrobićRMF
      Przejdź na