Badania przeprowadzono w siedmiu krajach Europy. Uczestników przepytano o ich dietę. Wśród nich wydzielono grupę osób, które co najmniej raz na tydzień jadały tuńczyka, łososia, makrelę albo inne tłuste ryby morskie. Okazała się, że ludzie ci mieli o połowę mniejsze od pozostałych uczestników ryzyko zachorowania na AMD, czyli tzw. zwyrodnienie plamki związane z wiekiem. Badania dotyczyły tzw. mokrej postaci tej choroby - formy rzadszej, ale i groźniejszej. Choroba ta atakuje osoby w podeszłym wieku i może w krótkim czasie doprowadzić do częściowej lub pełnej utraty wzroku. Jak tłumaczy profesor Astrid Fletcher z London School of Hygine and Tropical Medicine, cytowana przez serwis Eurekalert, po raz pierwszy europejskie badania potwierdziły związek pomiędzy spożywaniem tłustych ryb a ochroną przed AMD. Uczona zastrzegła przy tym, że jej zespół nie badał wpływu suplementów diety zawierających kwasy omega-3 na zdrowie oczu i dlatego nie poleca ich używania zamiast jedzenia ryb. Jeżeli ktoś chce więc zadbać o swój wzrok, powinien szukać antidotum na talerzu, nie w pigułce.