Wypas kulturowy owiec jest jedną z ekologicznych form czynnej ochrony przyrody. Zapobiega zarastaniu terenów cennych przyrodniczo i krajobrazowo, chroniąc tym samym ich poziom bioróżnorodności. Oprócz walorów przyrodniczych działania związane z ogłoszonym konkursem mają pomóc w podtrzymaniu wytwarzania tradycyjnych produktów chronionych, takich jak: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka czy jagnięcina podhalańska. Wypas kulturowy owiec. Dopłaty dla wybranych ras Do dopłaty kwalifikują się wybrane rasy owiec: polska owca górska, cakiel podhalański, odmiana barwna polskiej owcy górskiej lub mieszańce tych ras. Rasy te muszą stanowić łącznie minimum 80 proc. stada. Z programu mogą skorzystać bacowie, którzy działalność pasterską prowadzą na terenie: Babiej Góry, Orawy, Gorców, Spiszu, Pienin i Małych Pienin, Podhala Nowotarskiego, Podtatrza, Sądecczyzny oraz Ziem Gorlickiej i Limanowskiej. Marszałek woj. małopolskiego: Celem zachowanie gospodarki pasterskiej "Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, samorząd województwa wspiera wypas kulturowy owiec ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wypas zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin"- podkreślił, cytowany w komunikacie, marszałek województwa małopolskiego Witold Kozłowski. Dodał, że zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności.