Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

"Ryzyko zatrucia". Komunikat GIS w sprawie bakterii na skorupkach jaj

Lubię to
Lubię to
0
Super
0
Hahaha
0
Szok
0
Smutny
0
Zły
0
Udostępnij

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak podano, na powierzchni skorupek jaj została wykryta obecność bakterii Salmonella spp.

GIS informuje o obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (zdj. ilustracyjne)
GIS informuje o obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (zdj. ilustracyjne)/ROMAIN DOUCELIN/Hans Lucas/AFP

Salmonella spp. została wykryta w 1 z 5 próbek produktu o nazwie: 10 Świeżych jaj, numer partii: A3PL08121309, data spożycia: 15/02/2025, kod kreskowy: 5 987463 142650, producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Jak podaje GIS, 28 stycznia bieżącego roku w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901 przeprowadzona została kontrola. 

Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj/GIS/

"Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w liczbie 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - wskazano w komunikacie.

Ostrzeżenie dla konsumentów. Ryzyko zatrucia pokarmowego

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że nie należy spożywać produktów objętych ostrzeżeniem.

"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - zaznaczono.

Pałeczki Salmonella mogą doprowadzić do powstania salmonellozy durowej lub jelitowej. Ludzie mogą zarazić się poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), a także przez używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

"Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - zaznacza GIS.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Lubnauer tłumaczy Nowacką ze słów o "polskich nazistach": Była zmęczona/RMF FM/RMF

      INTERIA.PL

      Lubię to
      Lubię to
      0
      Super
      0
      Hahaha
      0
      Szok
      0
      Smutny
      0
      Zły
      0
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz na stronie błąd?Napisz do nas
      Dołącz do nas na:
      • Polecane
      • Dziś w Interii
      • Rekomendacje