Zmień miejscowość
Popularne miejscowości
- Białystok, Lubelskie
- Bielsko-Biała, Śląskie
- Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
- Gdańsk, Pomorskie
- Gorzów Wlk., Lubuskie
- Katowice, Śląskie
- Kielce, Świętokrzyskie
- Kraków, Małopolskie
- Lublin, Lubelskie
- Łódź, Łódzkie
- Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
- Opole, Opolskie
- Poznań, Wielkopolskie
- Rzeszów, Podkarpackie
- Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
- Toruń, Kujawsko-Pomorskie
- Warszawa, Mazowieckie
- Wrocław, Dolnośląskie
- Zakopane, Małopolskie
- Zielona Góra, Lubuskie
"Ryzyko zatrucia". Komunikat GIS w sprawie bakterii na skorupkach jaj
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak podano, na powierzchni skorupek jaj została wykryta obecność bakterii Salmonella spp.
![GIS informuje o obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (zdj. ilustracyjne)](https://i.iplsc.com/-/000KINP4QU0JQ1VG-C461-F4.webp)
Salmonella spp. została wykryta w 1 z 5 próbek produktu o nazwie: 10 Świeżych jaj, numer partii: A3PL08121309, data spożycia: 15/02/2025, kod kreskowy: 5 987463 142650, producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.
Jak podaje GIS, 28 stycznia bieżącego roku w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901 przeprowadzona została kontrola.
![Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj](/j/react/local/0.0.141/f2dd093551f8114bc8397cb5af40af75.jpg)
"Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w liczbie 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - wskazano w komunikacie.
Ostrzeżenie dla konsumentów. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że nie należy spożywać produktów objętych ostrzeżeniem.
"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - zaznaczono.
Pałeczki Salmonella mogą doprowadzić do powstania salmonellozy durowej lub jelitowej. Ludzie mogą zarazić się poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), a także przez używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
"Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - zaznacza GIS.
-----
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!
Więcej na ten temat
Zobacz także
- Polecane
- Dziś w Interii
- Rekomendacje