"Ryzyko zatrucia". Komunikat GIS w sprawie bakterii na skorupkach jaj

Aneta Wasilewska

Oprac.: Aneta Wasilewska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
524
Udostępnij

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak podano, na powierzchni skorupek jaj została wykryta obecność bakterii Salmonella spp.

GIS informuje o obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (zdj. ilustracyjne)
GIS informuje o obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (zdj. ilustracyjne)ROMAIN DOUCELIN/Hans LucasAFP

Salmonella spp. została wykryta w 1 z 5 próbek produktu o nazwie: 10 Świeżych jaj, numer partii: A3PL08121309, data spożycia: 15/02/2025, kod kreskowy: 5 987463 142650, producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Jak podaje GIS, 28 stycznia bieżącego roku w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901 przeprowadzona została kontrola. 

Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jajGISPUSTE

"Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w liczbie 90697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących z ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych" - wskazano w komunikacie.

Ostrzeżenie dla konsumentów. Ryzyko zatrucia pokarmowego

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że nie należy spożywać produktów objętych ostrzeżeniem.

"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - zaznaczono.

Pałeczki Salmonella mogą doprowadzić do powstania salmonellozy durowej lub jelitowej. Ludzie mogą zarazić się poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), a także przez używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

"Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę" - zaznacza GIS.

-----

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Lubnauer tłumaczy Nowacką ze słów o "polskich nazistach": Była zmęczona
      Lubnauer tłumaczy Nowacką ze słów o "polskich nazistach": Była zmęczonaRMF FMRMF
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      329
      Super
      relevant
      87
      Hahaha
      haha
      45
      Szok
      shock
      35
      Smutny
      sad
      17
      Zły
      angry
      11
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      524
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na