Niebezpieczny składnik w konserwie. GIS alarmuje klientów
Składnik niebezpieczny dla alergików wykryto w partii konserwy mięsnej firmy Sokołów - alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o białko soi, o obecności którego producent nie poinformował na etykiecie. Produkt w trybie pilnym znika ze sklepowych półek.
W poniedziałek GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej. Jak wskazano w komunikacie, na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego alergennego składnika.
Osoby z uczuleniem na białko soi nie powinny spożywać wskazanego produktu, ponieważ może wywołać u nich niepożądaną reakcję w organizmie.
GIS ostrzega. Alergen wykryty w konserwie mięsnej
W ostrzeżeniu GIS podano, że zanieczyszczony produkt to dokładnie "Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana firmy Sokołów". Partia sprzedawana jest w opakowaniach po 300 gramów.
Wskazano także numer przebadanej partii: 03.03.2026 416A.E, jej datę minimalnej trwałości: 03.03.2026 oraz producenta: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
Białko soi w konserwie. Produkt pilnie znika ze sklepów
GIS poinformował, że producent niezwłocznie zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania jej z obrotu handlowego i zwrotu.
Zapewniono, że sytuacja jest analizowana. Producent szuka przyczyny wystąpienia niezgodności produktu z opisem i dąży do "ustalenie działań naprawczych". Cały proces monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
----
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!