Niebezpieczna toksyna w mące pszennej. Pilny komunikat sanepidu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej marki "Dobre plony", sprzedawanej w sklepach Aldi. W komunikacie wskazano, że spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, o wykryciu obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej sprzedawanej przez sieć sklepów Aldi.
"Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi" - czytamy w komunikacie GIS, który powołuje się na ocenę ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego.
Toksyna w mące pszennej. Szczegóły produktu
Ostrzeżenie dotyczy konkretnie mąki pszennej uniwersalnej typ 650, marki "Dobre plony", sprzedawanej w opakowaniach po 1 kg. z kodem kreskowym 28005155, dostarczonym przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.
Produkt oznakowany jest datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025. Jak podaje dystrybutor "w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów artykuł wycofano ze sprzedaży" i poinformowano o tym organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
"Należność za zakupiony towar zostanie Państwu zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 03.03.2025 (włącznie) do sklepów Aldi" - czytamy w komunikacie.
Zakażenie bakterią STEC. Czym zagraża?
"W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej opisanego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - podaje GIS.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Ponadto obecność toksyny Shiga (STEC) w produktach spożywczych może być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
-----
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!