Mięso wieprzowe wycofywane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS

Oprac.: Paulina Eliza Godlewska
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego. Spożycie żywności tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykryciu Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego wyprodukowanego w Chorwacji.
Chodzi o produkt o nazwie Pečenica, marki DOBRO o wadze 90 g i numerze partii: 24-00807. Data przydatności produktu to 3 sierpnia 2024 rok.
Jego producentem jest ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja.
Inspektorat poinformował, że w Polsce rozpoczęto wycofywanie produktu ze sprzedaży.
GIS ostrzega, że wskazanego mięsa nie należy spożywać, a w przypadku spożycia i wystąpienia objawów skontaktować się z lekarzem.
Obecna w mięsie bakteria Listeria monocytogenes może wywołać listeriozę.
Listerioza - zakażenie, objawy, leczenie
Listerioza jest groźna głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
U kobiet w ciąży pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. W konsekwencji może dojść do poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
Z kolei u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
---
Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!