Bakteria w tatarze może wytworzyć toksynę Shiga. Produkt wycofany ze sprzedaży

Oprac.: Dawid Szczyrbowski
W partii tatara wołowego wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Produkt jest pilnie wycofywany ze sprzedaży. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.

Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała zakażenie bakterią STEC jednej z partii tatara wołowego.
Chodzi o 200-gramowe opakowanie tatara o numerze partii 1032604. Producentem żywności jest Zakłady Mięsne Łuków S.A., a produkt jest przydatny do spożycia do 26 kwietnia.
Państwowa Inspekcja Pracy po przeprowadzonej kontroli uzyskała wynik pozytywny w czterech z pięciu próbek. Wspomniana bakteria może powodować problemy zdrowotne.
Komunikat GIS. Produkt jest wycofywany
W komunikacie wskazano na krwotoczne zapalenie okrężnicy oraz istniejące ryzyko bezkrwawej biegunki.
W rzadkich przypadkach może dojść do poważniejszych schorzeń: zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz zakrzepowej plamicy małopłytkowej.
"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy na stronie internetowej GIS. Proces przebiega pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów.

Zabrania się spożywania partii tatara wołowego, którą obejmuje komunikat. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!