5 comfort food, które wszyscy kochają

Artykuł sponsorowany

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Comfort-food / Pixel-Shot
Comfort-food / Pixel-Shotsponsorowane

Pierogi leniwe ze śmietaną i sosem truskawkowym

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (+ dodatkowa do posypania)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zapiekanka ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g boczku (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g tartego sera (np. cheddar lub mozzarella)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do smaku

Pizza z ulubionymi dodatkami

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 100 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • kilka oliwek bez pestek
  • inne dowolne ulubione składniki (np. salami, papryka, cebula, ananas, itp.)

Spaghetti carbonara

  • 400 g spaghetti
  • 200 g pancetty lub boczku wędzonego
  • 4 duże jajka
  • 100 g startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Spaghetti bolognese

  • 400 g spaghetti
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 800 g pomidorów z puszki (lub świeżych, obranych ze skórki i posiekanych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia do dekoracji
  • tarty parmezan do podania
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na