Zjedli rybę na obiad. 83-latka zmarła, jej mąż walczy o życie

Dawid Skrzypiński

Oprac.: Dawid Skrzypiński

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
751
Udostępnij

Wspólny obiad zakończył się tragedią. Małżeństwo z Malezji przyrządziło na obiad rozdymkę, rybę uważaną za przysmak w krajach dalekiego wschodu. Jej mięso wymaga odpowiedniego przyrządzenia ze względu na wysokie stężenie toksyn, które są silniejsze od cyjanku. 83-letnia kobieta zmarła po zjedzeniu obiadu, a jej mąż walczy o życie.

Malezja. Małżeństwo zjadło rozdymkę. Skończyło się tragedią
Malezja. Małżeństwo zjadło rozdymkę. Skończyło się tragediąPanther Media / PHILIP FONGEast News

Małżeństwo przyrządziło rozdymkę na obiad. 84-latek kupił ją 25 marca, w lokalnym sklepie, gdzie od lat zaopatrywał się w ryby. Chwilę po zjedzeniu posiłku kobieta dostała drgawek i miała trudności z oddychaniem. Godzinę później takie same objawy pojawiły się u jej męża. Syn pary przetransportował ich do szpitala. Zgon 83-letniej kobiety nastąpił tego samego wieczoru.

Malezja. Zjedli rozdymkę, żona nie żyje

Za przyczynę śmierci uznano zatrucie pokarmowe z objawami neurologicznymi, spowodowane przez toksyny. Skutkowało ono niewydolnością krążeniowo-oddechową oraz arytmią serca.

"Nie kupiłby świadomie czegoś tak śmiertelnego do jedzenia i nie naraziłby ich życia na niebezpieczeństwo" - powiedziała córka pary w rozmowie z "New York Times".

84-latek przebywa na oddziale intensywnej terapii. Pozostaje w śpiączce. "Jestem przygotowana na najgorsze, ponieważ lekarz powiedział nam, że nawet jeśli jest w stanie przejść przez tę mękę, to ojciec może nie być już taki sam, ze względu na swój podeszły wiek" - dodała córka.

Śmierć po zjedzeniu ryby. Jej toksyny są silniejsze od cyjanku

Amerykańska Agencja Żywności i Leków informuje, że rozdymka zawiera toksyny, które nie ulegają zniszczeniu podczas gotowania lub smażenia. 

Toksyny zawarte w rybie są bardziej śmiertelne niż cyjanek i uszkadzają centralny układ nerwowy. Pierwsze objawy, takie jak zawroty głowy czy mrowienie, występują od 20 minut do dwóch godzin po spożyciu.

Rozdymka jest uważana za przysmak m.in w Japonii. Przed podaniem mięso musi zostać dokładnie oczyszczone. Nie serwuje się również tych części, które zawierają największe stężenie toksyn.

Siemoniak: Rządzący wstają rano i myślą, jak zaatakować opozycjęRMF FMRMF
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
391
Super
relevant
144
Hahaha
haha
102
Szok
shock
61
Smutny
sad
38
Zły
angry
15
Lubię to
like
Super
relevant
751
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na