Włochy. Piekarze szukają oszczędności. Akcja "Telefon obcina cenę chleba"

Oprac.: Wiktor Kazanecki
Włoscy piekarze z Mediolanu znaleźli sposób na obniżenie ceny chleba. Proszą swych klientów, by zamawiali u nich bochny w przeddzień zakupu lub na cały tydzień. W ten sposób chcą zapewnić stałe ceny pieczywa, gdy jego koszt wzrasta z powodu wojny na Ukrainie. Przedsiębiorcy oszczędzają też m.in. mąkę, jak i energię elektryczną.

"Jeden telefon obcina cenę chleba" - to hasło kampanii, zainaugurowanej przez związek rzemieślników ze stolicy Lombardii. Argumentują oni, że proponowane przez nich planowanie zakupów będzie zarówno chronić klientów przed podwyżkami, jak i samych właścicieli piekarń.
Przedsiębiorców najbardziej dotyka stały wzrost cen mąki i innych produktów, a także prądu.
Właściciel piekarni: Gdy zaplanujemy sprzedaż chleba, nie będziemy marnować mąki
- Chcemy zagwarantować cenę chleba, która będzie do przyjęcia dla konsumentów. Jedyną możliwością jest obniżenie kosztów produkcji, które wzrosły co najmniej dwukrotnie - wyjaśnił Stefano Fugazza ze związku rzemieślników, właściciel piekarni prowadzonej od trzech pokoleń.
Jak dodał, planując sprzedaż, piekarze unikną marnowania mąki. - Będziemy mogli wcześniej wyłączyć piece - podsumował Fugazza.