Rok 2023 dostarczył nam wielu dowodów na to, jak bardzo niszczycielskie mogą się okazać postępujące zmiany klimatyczne. Europa, Ameryka i Azja zmagały się z rekordowymi falami upałów, które doprowadziły między innymi do gigantycznych pożarów. Rekordowe temperatury sprawiają też, że z Alp w zastraszającym tempie znika lód. Jaka prognoza pogody jest najlepsza? Taka, która jest aktualizowana co 30 minut. Wypróbuj darmową aplikację Pogoda Interia. Zainstaluj z Google Play lub App Store Wino się zmienia W tym zalewie złych informacji ciężko doszukać się jakichkolwiek pozytywów. Marnym pocieszeniem może być fakt, że według grupy naukowców z Oksfordu i Bordeaux ocieplenie klimatu może sprawić, że francuskie wina będą smakowały lepiej. Wyniki niecodziennego badania opublikowano w serwisie iScience. Na jakość wina ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest pogoda. Jak wynika z publikacji, dobre lata dla wina to takie, w których panują wyższe temperatury i większe różnice temperatur między zimą a latem oraz krótkie pory roku. Z powodu zmian klimatycznych taka aura występuje coraz częściej. Autorzy pracy twierdzą, że z powodu ocieplenia klimatu jakość wina może się poprawiać. Szef zespołu badaczy, biolog Andrew Wood z Uniwersytetu w Oksfordzie, w rozmowie z agencją AFP zastrzegł, że nie uważa zmian klimatu za coś dobrego. Dodał, że chociaż z badania wynika, że przez globalne ocieplenie wino zdaje się mieć lepsze warunki do wzrostu, to uprawy są jednocześnie narażone na ekstremalne zagrożenia, takie jak letnie pożary czy więcej przymrozków i burz gradowych podczas wiosny. Naukowiec dodał też, że nawet jeśli obecnie warunki dla uprawy winorośli mogą się zdawać optymalne, to jeśli ocieplenie klimatu będzie postępować, możemy osiągną punkt, w którym pogoda zacznie szkodzić również w tym zakresie: Pogoda i wino: Jak to działa? Grupa badaczy przeanalizowała dane dotyczące klimatu i porównała je z apelacjami win z regionu Bordeaux w latach 1960-2020. "Kontrolowane oznaczenie pochodzenia" ("appellation d'origine controlee" - AOC) to francuski system certyfikacji wina. AOC nie orzeka o samym smaku trunku, lecz gwarantuje że wino spełnia określone standardy i że wyprodukowano go zgodnie z zasadami apelacji, z winogron w całości pochodzących z określonego terenu i w danym roku. Autorzy pracy po analizie orzekli, że trend jest pozytywny. Jak powiedział Andrew Wood, ludzie z reguły preferują mocniejsze wina, które dłużej się starzeją i oferują bogatszy, bardziej intensywny smak. Według naukowca globalne ocieplenie w tym pomaga: Ocieplenie prowadzi do intensywniejszej fotosyntezy, przez co powstaje więcej cukru, więc wino przygotowane z takich winogron ma większą zawartość alkoholu. Nie ma z czego się cieszyć Uczeni z Oksfordu dowodzą, że wpływ na jakość wina ma nie tylko lato, ale też inne pory roku. Pozytywnie na winogrona mają wpływać cieplejsze i bardziej deszczowe wiosny oraz suche i chłodniejsze jesienie. Sprawdź też: Najdroższe winnice na świecie. Oferta dla bogatych Andrew Wood uważa, że podobny trend zapewne można zaobserwować nie tylko w Bordeaux, lecz również pozostałych rejonach świata, w których uprawia się wino. Naukowiec podkreśla jednak, że nie ma z czego się cieszyć. Według niego poważnym problemem staną się niedobory wody. Jeśli rośliny nie będą jej miały wystarczająco dużo, w końcu zwiędną "i wtedy wszystko stracimy" - powiedział Wood. Źródło: AFP *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły! Czytaj też: Nie musisz iść do urzędu. Przed wyborami załatwisz formalności przez internet Jak zagłosować za granicą? Nie wszędzie wystarczy dowód osobisty Kto może wziąć udział w wyborach? Należy spełnić cztery warunki Sprawdź, czy jesteś w rejestrze wyborców. Bez tego nie oddasz głosu Pułapka w referendum. Dlaczego nie wystarczy oddać pustej karty?