To wina klimatu? Ten alkohol robi się coraz mocniejszy
Wino lubi słońce. Według naukowców z Oksfordu ocieplenie klimatu wpływa pozytywnie na jakość trunku ze słynnego regionu Francji. Dzięki globalnemu ociepleniu wino staje się mocniejsze. Uczeni ostrzegają jednak, że wkrótce sytuacja może się zmienić i pogoda, która obecnie wzmacnia uprawy winorośli, za jakiś czas może stać się dla nich bardzo poważnym zagrożeniem.

Rok 2023 dostarczył nam wielu dowodów na to, jak bardzo niszczycielskie mogą się okazać postępujące zmiany klimatyczne. Europa, Ameryka i Azja zmagały się z rekordowymi falami upałów, które doprowadziły między innymi do gigantycznych pożarów. Rekordowe temperatury sprawiają też, że z Alp w zastraszającym tempie znika lód.
Jaka prognoza pogody jest najlepsza? Taka, która jest aktualizowana co 30 minut. Wypróbuj darmową aplikację Pogoda Interia. Zainstaluj z Google Play lub App Store
Wino się zmienia
W tym zalewie złych informacji ciężko doszukać się jakichkolwiek pozytywów. Marnym pocieszeniem może być fakt, że według grupy naukowców z Oksfordu i Bordeaux ocieplenie klimatu może sprawić, że francuskie wina będą smakowały lepiej. Wyniki niecodziennego badania opublikowano w serwisie iScience.
Na jakość wina ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest pogoda. Jak wynika z publikacji, dobre lata dla wina to takie, w których panują wyższe temperatury i większe różnice temperatur między zimą a latem oraz krótkie pory roku. Z powodu zmian klimatycznych taka aura występuje coraz częściej. Autorzy pracy twierdzą, że z powodu ocieplenia klimatu jakość wina może się poprawiać.
Szef zespołu badaczy, biolog Andrew Wood z Uniwersytetu w Oksfordzie, w rozmowie z agencją AFP zastrzegł, że nie uważa zmian klimatu za coś dobrego. Dodał, że chociaż z badania wynika, że przez globalne ocieplenie wino zdaje się mieć lepsze warunki do wzrostu, to uprawy są jednocześnie narażone na ekstremalne zagrożenia, takie jak letnie pożary czy więcej przymrozków i burz gradowych podczas wiosny.
Naukowiec dodał też, że nawet jeśli obecnie warunki dla uprawy winorośli mogą się zdawać optymalne, to jeśli ocieplenie klimatu będzie postępować, możemy osiągną punkt, w którym pogoda zacznie szkodzić również w tym zakresie:
Możemy być bardzo blisko punktu, w którym warunki [dla uprawy wina - red.] przestają się poprawiać, a zaczynają się pogarszać. Po prostu jeszcze tego nie wiemy - powiedział Andrew Wood.
Pogoda i wino: Jak to działa?
Grupa badaczy przeanalizowała dane dotyczące klimatu i porównała je z apelacjami win z regionu Bordeaux w latach 1960-2020. "Kontrolowane oznaczenie pochodzenia" ("appellation d'origine controlee" - AOC) to francuski system certyfikacji wina. AOC nie orzeka o samym smaku trunku, lecz gwarantuje że wino spełnia określone standardy i że wyprodukowano go zgodnie z zasadami apelacji, z winogron w całości pochodzących z określonego terenu i w danym roku.
Autorzy pracy po analizie orzekli, że trend jest pozytywny. Jak powiedział Andrew Wood, ludzie z reguły preferują mocniejsze wina, które dłużej się starzeją i oferują bogatszy, bardziej intensywny smak. Według naukowca globalne ocieplenie w tym pomaga:
Wraz ze zmianami klimatu dostrzegalny staje się na całym świecie trend, zgodnie z którym wraz z wyższymi temperaturami wina stają się mocniejsze - powiedział.
Ocieplenie prowadzi do intensywniejszej fotosyntezy, przez co powstaje więcej cukru, więc wino przygotowane z takich winogron ma większą zawartość alkoholu.
Nie ma z czego się cieszyć
Uczeni z Oksfordu dowodzą, że wpływ na jakość wina ma nie tylko lato, ale też inne pory roku. Pozytywnie na winogrona mają wpływać cieplejsze i bardziej deszczowe wiosny oraz suche i chłodniejsze jesienie.
Sprawdź też: Najdroższe winnice na świecie. Oferta dla bogatych
Andrew Wood uważa, że podobny trend zapewne można zaobserwować nie tylko w Bordeaux, lecz również pozostałych rejonach świata, w których uprawia się wino. Naukowiec podkreśla jednak, że nie ma z czego się cieszyć. Według niego poważnym problemem staną się niedobory wody. Jeśli rośliny nie będą jej miały wystarczająco dużo, w końcu zwiędną "i wtedy wszystko stracimy" - powiedział Wood.
Źródło: AFP
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!
Czytaj też: