To wina klimatu? Ten alkohol robi się coraz mocniejszy

Jakub Wojciechowski

Jakub Wojciechowski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
62
Udostępnij

Wino lubi słońce. Według naukowców z Oksfordu ocieplenie klimatu wpływa pozytywnie na jakość trunku ze słynnego regionu Francji. Dzięki globalnemu ociepleniu wino staje się mocniejsze. Uczeni ostrzegają jednak, że wkrótce sytuacja może się zmienić i pogoda, która obecnie wzmacnia uprawy winorośli, za jakiś czas może stać się dla nich bardzo poważnym zagrożeniem.

Ocieplenie klimatu wzmacnia francuskie wina - twierdzą naukowcy z Oksfordu. Jednocześnie ostrzegają, że sytuacja wkrótce może się zmienić
Ocieplenie klimatu wzmacnia francuskie wina - twierdzą naukowcy z Oksfordu. Jednocześnie ostrzegają, że sytuacja wkrótce może się zmienićkishivan/alf061/123rfPUSTE

Rok 2023 dostarczył nam wielu dowodów na to, jak bardzo niszczycielskie mogą się okazać postępujące zmiany klimatyczne. Europa, Ameryka i Azja zmagały się z rekordowymi falami upałów, które doprowadziły między innymi do gigantycznych pożarów. Rekordowe temperatury sprawiają też, że z Alp w zastraszającym tempie znika lód.

Jaka prognoza pogody jest najlepsza? Taka, która jest aktualizowana co 30 minut. Wypróbuj darmową aplikację Pogoda Interia. Zainstaluj z Google Play lub App Store

Wino się zmienia

W tym zalewie złych informacji ciężko doszukać się jakichkolwiek pozytywów. Marnym pocieszeniem może być fakt, że według grupy naukowców z Oksfordu i Bordeaux ocieplenie klimatu może sprawić, że francuskie wina będą smakowały lepiej. Wyniki niecodziennego badania opublikowano w serwisie iScience.

Na jakość wina ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest pogoda. Jak wynika z publikacji, dobre lata dla wina to takie, w których panują wyższe temperatury i większe różnice temperatur między zimą a latem oraz krótkie pory roku. Z powodu zmian klimatycznych taka aura występuje coraz częściej. Autorzy pracy twierdzą, że z powodu ocieplenia klimatu jakość wina może się poprawiać.

Szef zespołu badaczy, biolog Andrew Wood z Uniwersytetu w Oksfordzie, w rozmowie z agencją AFP zastrzegł, że nie uważa zmian klimatu za coś dobrego. Dodał, że chociaż z badania wynika, że przez globalne ocieplenie wino zdaje się mieć lepsze warunki do wzrostu, to uprawy są jednocześnie narażone na ekstremalne zagrożenia, takie jak letnie pożary czy więcej przymrozków i burz gradowych podczas wiosny.

Naukowiec dodał też, że nawet jeśli obecnie warunki dla uprawy winorośli mogą się zdawać optymalne, to jeśli ocieplenie klimatu będzie postępować, możemy osiągną punkt, w którym pogoda zacznie szkodzić również w tym zakresie:

Możemy być bardzo blisko punktu, w którym warunki [dla uprawy wina - red.] przestają się poprawiać, a zaczynają się pogarszać. Po prostu jeszcze tego nie wiemy - powiedział Andrew Wood.

Pogoda i wino: Jak to działa?

Grupa badaczy przeanalizowała dane dotyczące klimatu i porównała je z apelacjami win z regionu Bordeaux w latach 1960-2020. "Kontrolowane oznaczenie pochodzenia" ("appellation d'origine controlee" - AOC) to francuski system certyfikacji wina. AOC nie orzeka o samym smaku trunku, lecz gwarantuje że wino spełnia określone standardy i że wyprodukowano go zgodnie z zasadami apelacji, z winogron w całości pochodzących z określonego terenu i w danym roku.

Autorzy pracy po analizie orzekli, że trend jest pozytywny. Jak powiedział Andrew Wood, ludzie z reguły preferują mocniejsze wina, które dłużej się starzeją i oferują bogatszy, bardziej intensywny smak. Według naukowca globalne ocieplenie w tym pomaga:

Wraz ze zmianami klimatu dostrzegalny staje się na całym świecie trend, zgodnie z którym wraz z wyższymi temperaturami wina stają się mocniejsze - powiedział.

Ocieplenie prowadzi do intensywniejszej fotosyntezy, przez co powstaje więcej cukru, więc wino przygotowane z takich winogron ma większą zawartość alkoholu.

Nie ma z czego się cieszyć

Uczeni z Oksfordu dowodzą, że wpływ na jakość wina ma nie tylko lato, ale też inne pory roku. Pozytywnie na winogrona mają wpływać cieplejsze i bardziej deszczowe wiosny oraz suche i chłodniejsze jesienie.

Andrew Wood uważa, że podobny trend zapewne można zaobserwować nie tylko w Bordeaux, lecz również pozostałych rejonach świata, w których uprawia się wino. Naukowiec podkreśla jednak, że nie ma z czego się cieszyć. Według niego poważnym problemem staną się niedobory wody. Jeśli rośliny nie będą jej miały wystarczająco dużo, w końcu zwiędną "i wtedy wszystko stracimy" - powiedział Wood.

Źródło: AFP

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Czytaj też:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prof. Zbigniew Karaczun: Musimy przyzwyczaić się do upałów, gwałtownych burz, trąb powietrznych
      Prof. Zbigniew Karaczun: Musimy przyzwyczaić się do upałów, gwałtownych burz, trąb powietrznychRMF FMRMF
      Przejdź na