Niemcy żegnają brązowe jajka. Mają konkretny powód

Oprac.: Wiktor Kazanecki
Niemcom zostało kilka lat z brązowymi jajkami na półkach sklepów. Producenci wolą oferować im białe jajka, bo hodowla znoszących je kur jest prostsza. Podnoszą kilka argumentów, w tym dłuższą żywotność zwierząt. Pytanie, czy jajka w kolorze obłoków smakują tak samo, jak te znane dotychczas.

Białe czy brązowe jajka? Za parę lat klienci niemieckich supermarketów nie będą mieli nad czym się zastanawiać. Ten drugi rodzaj już teraz powoli znika z półek, a w konsekwencji całkiem przestanie być dostępny. Jak wyjaśnia Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj, to konsekwencja decyzji hodowców, którzy przestawiają się na białe kury.
Taki ruch ma swoje konkretne przyczyny. - Białe kury mają większy potencjał genetyczny niż brązowe. Żyją dłużej, dłużej też niosą jaja - powiedział Henner Schoenecke ze wspomnianego stowarzyszenia, cytowany przez Deutsche Welle. Ponadto białe nioski łatwiej hodować, lepiej umieją one odnajdywać pożywienie i wodę, są również mniejsze i lżejsze - tak, jak ich jaja.
Brązowe jajka znikają z Niemiec. Zastępują je białe
Schoenecke podkreśla, że nie ma różnicy w smaku między brązowymi a białymi jajami. Te, o których Niemcy mogą pomału zapominać, dziś oferuje tylko kilku regionalnych hodowców. Mimo to ich odsetek w wielkopowierzchniowych sklepach wynosi obecnie około 30 proc. - jednak dekadę temu było ich więcej niż białych jaj.
Im ciemniejsze jest ubarwienie kur, tym ciemniejsze są jaja przez nie znoszone. Odpowiedzialna za tę różnicę jest Protoporfiryna IX - substancja nadająca skorupkom brązowe zabarwienie. Nioski o ciemnym upierzeniu wytwarzają więcej Protoporfiryny IX.
Ile jajek jeść tygodniowo? Warto nawet 10
Wszystkie jajka, obojętnie jakiego są koloru, wypełniają witaminy A, E i z grupy B, w tym B12 - kluczowa dla licznych procesów metabolicznych. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. Z kolei występująca w jajkach lecytyna zawiera cholinę pomocną w regeneracji wątroby.
Wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, by organizm otrzymał jej tyle, ile trzeba. Zdaniem WHO w ciągu tygodnia warto zjeść 10 jajek. Jeśli podczas ich przygotowywania skorupka łatwo pęknie oznacza to, że kura nie miała odpowiednio zbilansowanej diety - brakowało jej wapnia.
----
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!