Francja zmniejszy ilość soli w produktach spożywczych

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Francuskie Ministerstwo do Spraw Zdrowia wraz z Agencją do Spraw Bezpieczeństwa Żywności zaleciły stopniowe zmniejszanie zawartości soli we francuskich produktach żywnościowych. Skandal z solą wybuchł, kiedy to tygodnik "Le Point" ujawnił, że nadsekwański kontrwywiad podsłuchuje jednego z francuskich naukowców.

Badacz alarmował, że zbyt duża zawartość soli w produktach przemysłu spożywczego, zabija rocznie we Francji co najmniej 30 tysięcy osób. Są to głównie ofiary zawałów serca i raka żołądka. Na razie chodzi tylko o zalecenie, a nie o wiążący tekst z mocą prawną. Zdaniem większości komentatorów jest to pierwszy konkretny i bardzo ważny krok w walce ze szkodliwym dla zdrowia nadmiarem soli w żywności. W imieniu rządu minister opowiedział się za zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych o jedną czwartą w ciągu pięciu lat (5 procent rocznie). Celem jest oczywiście zmniejszenie liczby ofiar zawałów serca i raka żołądka.

Według tygodnika "Le Point" Pierre Meneton, sławny naukowiec z Państwowego Instytutu Badań i Poszukiwań Medycznych, który pierwszy zaapelował o zmniejszenie ilości soli, był śledzony i podsłuchiwany przez kontrwywiad. MSW zdementowało tę informację, ale cała afera zmobilizowała rząd do szybszego podjęcia walki z zabójczą solą.

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na