Mężczyźni w wieku od 40 do 50 lat zjedli kolację w restauracji w zachodniej części miasta Wakayama w ubiegły piątek. Następnego dnia pojawiły się u nich trudności w oddychaniu i wymioty. Na kolację mieli zjeść rzekomo wątrobę ryby, której skład uważany jest za bardzo toksyczny.Ciało ryb z rodziny rozdymkowatych zawiera silnie trującą tetrodotoksynę - gromadzi się ona w wątrobie i narządach płciowych. Podczas przyrządzania potrawy kucharz musi uważać, aby nie uszkodzić tych części i nie doprowadzić do zatrucia reszty mięsa. Amatorzy mocnych wrażeń decydują się jednak na spożywanie wątroby i jajników ryby Fugu. Po ich zjedzeniu mrowią i drętwieją usta, co wywołuje euforię. Trucizna zawarta w rybie potrafi jednak zabić dorosłego człowieka i jest bardzo niebezpieczna. Każdego roku w Japonii co najmniej kilka osób jest hospitalizowanych z powodu spożycia trującego dania.