Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Oscypek opatentowany

Oscypek, bunc, bryndza i wiele innych góralskich przysmaków zostały opatentowane. Od tej chwili mają prawo tak się nazywać sery z owczego mleka wyprodukowane tylko na terenie Podhala i Żywiecczyzny. 

/RMF

Od dziś reszta to podróbki. Przypomnijmy, o patent dla tych wyrobów wystąpiły starostwa tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie po tym, jak okazało się, że góralskie sery chciał opatentować były burmistrz Zakopanego Adam Bachleda-Curuś.

To jednak tylko pierwszy etap batalii o oscypka - polski etap. Wojna o owczy ser ma bowiem też wymiar międzynarodowy - właścicielami nazwy oscypek chcą być Słowacy. Dowodzą, że owczy ser produkuje się u nich już od XVII wieku.

Polska wysłała do Brukseli dokumenty, z których wynika, że nasi górale wyrabiają owczy ser już od XV wieku. Po raz pierwszy wzmianka o polskim oscypku znalazła się w akcie założycielskim wsi Ochotnica w Gorcach.

Batalia o ochronę prawną jednego z naszych narodowych produktów rozstrzygnie się dopiero po naszym wejściu do Unii Europejskiej. Nie wiadomo jednak, kto będzie właścicielem znaku towarowego.

RMF

Zobacz także