W badaniach porównywano, jakie skutki dla katechin, silnie antyutleniających związków obecnych szczególnie obficie w zielonej herbacie, powoduje dodanie różnych substancji, miedzy innymi soku z cytryny, witaminy C, czy śmietanki. Jak się uważa, to właśnie dzięki katechinom herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami serca i zmniejsza zagrożenie udarem. Związki te jednak szybko rozkładają się w układzie pokarmowym i po strawieniu pozostaje ich niewiele. Eksperymenty przeprowadzone na sztucznym modelu układu pokarmowego pokazały, że sok z cytryny i witamina C co najmniej kilkakrotnie zwiększyły ilość katechin, które mogą przeniknąć do organizmu. Co prawda eksperymenty wykonano dla zielonej herbaty, jednak zdaniem badaczy podobnie powinno być także dla znacznie popularniejszej, czarnej herbaty. Obecnie prowadzone są testy na zwierzętach, mają wykazać, czy większa trwałość katechin przełoży się na ich większą absorpcje w przewodzie pokarmowym.