Substancja rakotwórcza w metforminie. Głos toksykologa
Nawet 2 mln Polaków zażywa lek, w którym - jak się okazuje - mogą występować rakotwórcze nitrozoaminy. Eksperci jednak apelują, by nie przerywać leczenia. Poprosiliśmy o komentarz toksykologa.

- Nikomu nie życzę takiej pobudki - mówi Interii pani Aleksandra, która od kilku lat regularnie zażywa metforminę. - Nie dość, że od dawna są ogromne problemy z dostępnością jednego z podstawowych leków na cukrzycę - ostatnio, żeby go zdobyć musiałam obdzwonić 25 aptek i pojechać po niego kilkadziesiąt kilometrów - to jeszcze ta informacja - dodała. Jak przyznała, po doniesieniach o tym, że w metforminie mogą wystąpić toksyczne, rakotwórcze substancje, zaczęła obawiać się o swoje zdrowie.
Eksperci jednak apelują do pacjentów, by nie odstawiali tego leku. - Zaprzestanie przyjmowania jest groźniejsze niż przyjmowanie - mówił wczoraj minister zdrowia Łukasz Szumowski.
- Odstawienie metforminy, tak samo jak odstawienie każdego innego leku obniżającego poziom glukozy, skutkować będzie wzrostem poziomu cukru we krwi. W krótkiej perspektywie może to powodować utratę kontroli nad chorobą i prowadzić do hiperglikemii, która może nawet wymagać hospitalizacji - wyjaśnia prof. Maciej Małecki, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych UJCM, specjalista w dziedzinie diabetologii.
Toksykolog wyjaśnia
- W pełni zrozumiałe jest, że pacjenci oczekują, że lek, który zażywają, jest bezpieczny i maksymalnie oczyszczony z niepożądanych substancji - przyznaje w rozmowie z Interią toksykolog dr Piotr Hydzik.
- W wielu obecnych na rynku lekach, tym bardziej w preparatach dostępnych bez recepty, jak zioła, suplementy diety czy odżywki, są obecne substancje dodatkowe, zanieczyszczenia, które same w sobie mogą dawać objawy niepożądane, a nawet wykazywać działanie toksyczne. Podejrzewam, że produkcja wielu leków i ich przechowywanie wiąże się z obecnością w produkcie finalnym, dostępnym handlowo takich pozostałości, które obecnie, przy dostępie wysoce czułych metod detekcji można wykryć - dodaje.
- Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że znacznie więcej nitrozoamin oraz innych substancji kancerogennych spożywamy w kiełbasie, peklowanym mięsie, wędlinach, produktach grillowanych, a nawet wydawało by się w pełni zdrowych warzywach - mówi.
- Moim zdaniem byłoby nadużyciem stwierdzenie, że u pacjentów przyjmujących "skażoną" metforminę zwiększy się w ten sposób ryzyko zachorowania na raka - podsumowuje.
Więcej o stanowisku Ministerstwa Zdrowia i niepokojących doniesieniach "Dziennika Gazety Prawnej" TUTAJ.
Zobacz też: