Jedzenie na przestrzeni wieków
"Wokół tysiąca stołów czyli historia jedzenia " odsłania to, co łączy dzisiejsze rodziny, posługujące się mikrofalowymi kuchenkami z istotami człowiekowatymi, które żyły w przedspołecznej fazie dziejów.
Osią książki są wielkie przewroty w światowej historii jedzenia - od wynalazku pieczenia w ogniu, poprzez rytualizację jedzenia, która wniosła elementy magii, początki pasterstwa i uprawy ziemi, dalekosiężny handel artykułami spożywczymi, aż po ostatni etap - uprzemysłowienie i globalizację jedzenia. "Historia jedzenia" odsłania to, co łączy dzisiejsze rodziny, posługujące się mikrofalowymi kuchenkami z istotami człowiekowatymi, które żyły w przedspołecznej fazie dziejów.
Ponieważ kuchnia jest najważniejszą być może cechą, definiującą poszczególne kultury, książka "Wokół tysiąca stołów" rzuca światło na modele różnych cywilizacji. Jednak jej największa wartość polega na tym, że otwarcie mówi o rozkoszach jedzenia...