Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Wiceminister Gmyrek o polskim mięsie

Wiceminister rolnictwa, Robert Gmyrek spotkał się dzisiaj z przedstawicielami zakładów rzeźniczo-wędliniarskich ze Śląska.

- Ponad połowa zakładów przetwórstwa mięsnego nie spełnia wymogów polskiego prawa, a co dopiero mówić o normach europejskich - twierdzi Robert Gmyrek, wiceminister rolnictwa.

Na spotkaniu minister poruszył problem pomocy zakładom mięsnym i rzeźniom, którym do unijnych standardów niewiele brakuje. Zakłady te będą mogły liczyć na finansowe wsparcie z funduszy Unii Europejskiej - pod warunkiem jednak, że każdy z nich będzie miał konkretny programy modernizacji. W takiej sytuacji pojedynczy zakład może dostać nawet ponad milion euro. W Polsce działa ponad 4 tysiące zakładów przetwórstwa mięsnego- z tego zaledwie 1% spełnia wymagania Unii Europejskiej.

W Katowicach słuchała minista Gmyrka reporterka RMF FM, Danuta Kubaszek. Oto jej relacja:

RMF

Zobacz także