Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Sanepid zamyka lokale gastronomiczne nad morzem

Sezon turystyczny nad polskim morzem dopiero się zaczyna a już sanepid zamknął ponad 20 lokali gastronomicznych. Mandaty nałożono na ponad pół tysiąca właścicieli. Mimo takiej liczby mandatów większość zakładów jest dobrze przygotowana do sezonu - zapewnia sanepid.

Kontroli podlegały głównie punkty gastronomiczne, które funkcjonują przeważnie w sezonie wakacyjnym. Krystyna Szołomicka z Wojewódzkiej Stacji Sanepidu w szczecinie zapewnia, że mimo tak dużej ilości mandatów i decyzji o wstrzymaniu działalności nie jest tak źle: - Nasze jednak odczucie pomimo stwierdzanych niedociągnięć jest raczej pozytywne i uważamy, że większość zakładów gastronomicznych jest przygotowana do sezonu.

Od tego roku właściciele punktów gastronomicznych mają na głowie spory problem. Chodzi o obowiązek monitorowania żywności. Udokumentowane musi być od kogo towar pochodzi i kto transportował.

Podobnie w przypadku odpadków: Jest to wszystko potrzebne, żeby w przypadkach zagrożenia zdrowia konsumentów można było łatwo ustalić przyczynę powstania tego zagrożenia.

Oznacza to, że w lokalach będzie więcej pracy, szczególnie papierkowej. Może dzięki temu jednak klienci będą spokojniejsi o swoje zdrowie.

RMF

Zobacz także