Kontrola w 400 hurtowniach. Zabezpieczyli 7 ton soli
7 ton soli zabezpieczyli inspektorzy śląskiego sanepidu w trakcie kontroli w 400 hurtowniach, magazynach i zakładach produkcyjnych na terenie województwa śląskiego - poinformowała rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.
Do środy inspektorzy skontrolowali 400 z 1 tys. miejsc, w których sól wykorzystywana jest do produkcji żywności.
- Skontrolowaliśmy hurtownie, magazyny, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców, produkcji przypraw, piekarnie - powiedziała rzeczniczka śląskiego sanepidu Beata Kempa.
Dodała, że na podstawie znalezionej na terenie kontrolowanych zakładów dokumentacji "zabezpieczono 7 ton soli".
- Z dokumentacji wynikało, że ta sól mogła pochodzić z zakładów wobec, których toczą się postępowania prokuratorskie (firm podejrzanych o dystrybucję soli technicznej jako spożywczej- przyp. red.) - poinformowała Kempa.
Sól została wycofana z obrotu hurtowego.
Kontrole sanepidu są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy, w tym dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego, mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat.