Konserwy wycofane z popularnej sieci sklepów. "Ryzyko dla zdrowia"

Oprac.: Dawid Zdrojewski
Hiszpańska firma Consorcio Español Conservero wycofała kilka partii konserw rybnych zawierających anchois - poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Produkty mogą przekraczać dopuszczalny poziomu histaminy. Konserwy te są sprzedawane w sieci sklepów Biedronka.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois. Sprawa dotyczy "potencjalnego przekroczenia dopuszczalnego poziomu histaminy".
"Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów" - ostrzega GIS.
Mowa o filetach z anchois w oleju słonecznikowym marki Caprimar. Numer partii: R18G22 oraz R19G22.
Dystrybutorem produktów w Polsce jest Jeronimo Martins, właściciel sieci sklepów Biedronka.
GIS: Filety z anchois niebezpieczne dla zdrowia
"BLM Polska i Jeronimo Martins Polska podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu" - przekazał GIS.
Jak dodano, BLM Polska zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
"Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu" - ostrzega GIS.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!