Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Kotlet z krokodyla zamiast schabowego

Ze względu na chorobę szalonych krów Europejczycy nadal kupują niewiele mięsa wołowego. Pryszczyca ograniczyła popyt na wieprzowinę. Restauracjom zagląda więc w oczy deficyt, a niektórym grozi wręcz plajta. Wiedeńscy restauratorzy próbują się ratować, proponując alternatywne potrawy mięsne.

Bitka z krokodyla, polędwiczka z kangura i struś w pomidorach - to tylko niektóre dania serwowane w droższych wiedeńskich restauracjach. Tych tańszych nie stać na import egzotycznego mięsa - szczególnie kangurzego z Australii. Najmniejszy problem jest z mięsem strusim, bo hodowle tych ptaków są prowadzone już od wielu lat w całej Europie. I choć potrawy z egzotycznych mięs są dwa razy droższe niż tradycyjny kotlet, to i tak mają spore szanse na przyjęcie się w wiedeńskich restauracjach. Całkowitą klapą natomiast zakończył się eksperyment chińskich restauracji, które w marcu zaczęły serwować potrawkę ze szczura- bardzo popularną potrawę w południowych Chinach. Stali bywalcy zaczęli omijać chińskie restauracje, bo podejrzewają, że i tak dostają szczura zamiast, na przykład jagnięciny.

RMF

Zobacz także